HomeSocietatEl Copate aprova que s’amplie la Reserva de la Biosfera al nord...

El Copate aprova que s’amplie la Reserva de la Biosfera al nord de la Ribera d’Ebre

El Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (Copate) ha acordat ampliar la Reserva de la Biosfera al conjunt de les Terres de l’Ebre i incloure també els municipis situats al vessant nord de la Ribera d’Ebre. En concret, la proposta afecta els municipis de Flix, Ascó, Riba-roja d’Ebre, Garcia, Vinebre, la Torre de l’Espanyol i la Palma d’Ebre. Estes poblacions van quedar excloses de la declaració de l’any 2013 per diversos criteris de la Unesco, ja que es troben situades al voltant de la central nuclear d’Ascó.

L’acord per a començar a tramitar la mesura es va prendre este dilluns a Móra d’Ebre en una reunió entre els representants del COPATE i dels quatre consells comarcals de les  Terres de l’Ebre. En esta sessió de treball, el vicepresident del COPATE i responsable de la Reserva de la Biosfera, Enric Adell, i el coordinador tècnic de la Reserva, Josep Aragonès, van explicar també les actuacions que s’han tirat endavant durant l’últim any per este organisme tècnic, entre els quals destaca la posada en marxa del Pla d’especialització competitiva i territorial (PECT) EbreBiosfera.

El vicepresident del Copate, Enric Adell, va remarcar que amb esta proposta d’ampliació es busca “incorporar a la Reserva de la Biosfera àrees de gran valor natural i d’una inqüestionable riquesa ornitològica com són els aiguamolls de la Reserva Natural de Fauna Salvatge de Sebes i Meandre de Flix o l’espai d’interès natural de Riba-roja, que actualment no en formen part”. 

Adell ha opinat que la Reserva de la Biosfera “és un motor per a les Terres de l’Ebre i que, per esta raó, és de vital importància la inclusió en este projecte vertebrador del territori d’estos municipis de la Ribera d’Ebre”.

Àrea nuclear

Durant la tramitació de la candidatura a ser reconeguts com la Reserva de la Biosfera, el criteri del tribunal de la UNESCO va fer que s’acabessen excloent els municipis de la Ribera d’Ebre més propers a la central nuclear d’Ascó, de manera que Móra d’Ebre i Móra la Nova van passar a delimitar el fi de l’espai de la reserva de la biosfera. Tot i això, des del Copate i també des de totes les administracions s’ha treballat amb el reconeixement de qualitat de la reserva de la biosfera sense fer mai distincions entre municipis. De fet, diverses empreses dels municipis excloses s’han pogut adherir també a la marca Reserva de la Biosfera i lluir el segell de qualitat en els seus productes.

Amb la nova tramitació, l’objectiu és que es faça efectiu el reconeixement a tot el territori, sense cap tipus de distinció.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

9 + 1 =

Últimes notícies