HomeMedi AmbientEl Copate haurà de derivar una quarta part dels residus urbans de...

El Copate haurà de derivar una quarta part dels residus urbans de Baix Ebre i Montsià a l’abocador de Tivissa

El Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (Copate) derivarà un 25% dels residus urbans que recull als municipis del Baix Ebre i el Montsià a l’abocador de Tivissa pel retard en l’ampliació de les instal·lacions de Mas de Barberans. Això, segons ha reconegut el president de l’ens, Joan Alginet, encarirà el cost en un 2%, al qual s’afegirà un increment de l’11% pel cànon sobre els residus. Precisament, l’àrea de residus, amb 11,3 milions, i l’abocador del Mas, amb 1,9, són els capítols més voluminosos del pressupost del Copate per aquest pròxim 2021. Alginet ha presentat el projecte de comptes que té previst aprovar aquest dijous: seran en total 15,96 milions d’euros, un 3,5% més que enguany.

“Mentre es desenvolupa el pla urbanístic per poder ampliar l’abocador de Mas de Barberans, ens veiem obligats a traslladar part dels residus a altres instal·lacions. Hem optat per Tivissa per la proximitat”, ha manifestat Alginet, tot recordant que aquest projecte és una necessitat per a l’ens, atès que les instal·lacions es troben al límit.

De fet, l’increment del pressupost de l’exercici vinent ve condicionat, precisament, per la gestió de residus: el cànon que fixa l’Agència de Residus de Catalunya puja fins un 11% i caldrà fer front a la gestió externa d’una part de la fracció resta. En total, el servei s’encarirà doncs un 13%, segons els càlculs de l’organisme.

Els comptes també preveuen incorporar un reforç tècnic de les àrees de la Reserva de la Biosfera i Energia, concretament, quatre tècnics més –amb un increment del capítol de personal en 50.000 euros. Amb tot, ha avançat Alginet, hi haurà una retallada del 25% de les despeses de desplaçaments de tot el personal tècnic i polític, una reducció de les retribucions als òrgans de govern de 50.500 euros a 48.760 euros i una menor despesa de la partida de protocol, que passarà de 7.000 a 3.000 euros. També s’inclou una inversió de 110.000 euros per a la instal·lació de plaques solars a l’abocador de Mas de Barberans per autoconsum a la planta de tractament de lixiviats.

Pel que fa a l’àrea de Salubritat, està previst que la Generalitat aporti 850.000 euros pel control de la població de mosquit i mosca negra a l’Ebre. El Copate, mentrestant, negocia la signatura d’un conveni a quatre anys amb la Generalitat, la Diputació i els ajuntaments per blindar el finançament dels tractaments.

El pressupost també inclou les partides necessàries per abordar les operacions del darrer any del Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) Ebrebiosfera. La previsió és que al llarg de 2021 quedin definides l’estratègia per la transició energètica a les Terres de l’Ebre, el pla de foment del consum de biomassa i la creació del banc de terres.

Alginet ha explicat que els comptes han estat elaborat entre els socis de govern dins de l’ens, ERC, Movem Terres de l’Ebre i PSC, tot precisant que van ser presentats dies enrere als grups que es troben a l’oposició. Els representants dels partits hauran de votar-los aquest dijous en la junta general telemàtica convocada.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 86 = 90

Últimes notícies