El Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE) organitza visites d’escolars a les plantes de transferència de residus d’envasos i de fracció resta, situades a l’Aldea. Unes visites que s’emmarquen en les activitats d’educació ambiental que el COPATE ofereix als centres educatius del Baix Ebre i el Montsià i que les comunicadores ambientals duen a terme amb el suport del personal tècnic que explota les instal·lacions, la UTE Baix Ebre-Montsià.
Amb les visites a les plantes de transferència, el COPATE amplia l’oferta de visites que ofereix a les escoles i, en aquest cas, l’objectiu és conscienciar l’alumnat de la importància d’incorporar uns bons hàbits en relació amb la recollida selectiva. Així s’explica als visitants la necessitat de separar bé els residus, fent una tria correcta i s’incorpora també el concepte de prevenció de residus, per tal de reduir la quantitat de residus generats. Uns conceptes que prèviament es treballen amb xerrades per part de les comunicadores ambientals a les aules. El primer centre que ha visitat les instal·lacions ha estat l’escola Maria Garcia Cabanes de l’Aldea, que també van conèixer la deixalleria municipal.
Pel que fa a la planta de transferència de resta, transfereix unes 30.000 tones anualment; mentre que la planta de transferència d’envasos, que va posar-se en marxa el 2020, té capacitat per gestionar 4.000 tones anuals.
Fins ara, el COPATE oferia la visita a les instal·lacions de tractament de residus de Mas de Barberans: planta de compostatge, planta de premsat i dipòsit controlat i planta de tractament de lixiviats.