HomeSocietatEl delegat episcopal de Càritas a Espanya presideix la Jornada Diocesana de...

El delegat episcopal de Càritas a Espanya presideix la Jornada Diocesana de Tortosa

Càritas Diocesana de Tortosa ha celebrat la seva Jornada Diocesana aquest dissabte passat, on el Delegat Episcopal de la Confederación de Cáritas Española Mn. Vicente Martín ha exposat els nous camins que s’obren per a Càritas tot just acabats de celebrar els 75 anys de la seva fundació.

Vicente Martín en la seva intervenció reflexionà sobre el paper de Càritas en la nostra societat, en la que comparteix la missió de l’Església Catòlica en el servei als pobres donant als que més sofreixen allò que necessiten. “Càritas estem en la societat, compromesos amb el desenvolupament dels més necessitats”. En aquest sentit va fer una referència als 11 milions de persones en situació d’exclusió i els 6 milions de famílies que no disposen d’un pressupost suficient per a desenvolupar la vida amb normalitat (1).

També en la seva exposició tingué un record al paper de Càritas en les situacions d’emergències a nivell internacional, en què la institució sempre hi és present, com ara Ucraïna, Turquia, Síria, Haití i molts d’altres. Exposant de manera realista la situació de la Càritas actual, influenciada per les fragilitats que també afecten a la nostra societat, incidí en aspectes que ens afecten com ara: la fragilitat de les relacions personals que provoquen desvinculació, les debilitats de les nostres comunitats, la inèrcia assistencialista, l’envelliment del voluntariat, etc… Davant d’aquesta Càritas que tenim, dibuixà la Càritas que volem, amb els seus somnis i els reptes per fer la transformació i adaptació al canvi d’època què estem vivint. Continuà Vicente Martín, “Càritas té un somni social i cultural: un nou model social i cultural més humà i incloent. El nostre també és un somni eclesial: una Església pobra i dels pobres. I, finalment, el nostre somni és ecològic: una ecologia integral que cuida de les persones i de la casa comuna”. Espais on els joves hi tindran un paper destacat i seran part fonamental en el camí a recórrer per aquesta Càritas protagonista d’un canvi d’època que ja és una realitat.

Foto: Cedida

En aquest sentit, posà de manifest els Nous Camins per a Càritas, destacant “El camí dels
pobres i exclosos, el camí de la misericòrdia, i el camí de la renovació. Camins que
convergeixen en una Càritas lloc d’esperança. Per tant, en aquests primers mesos de l’any, i una vegada acabada l’etapa de commemoració dels 75 anys de treball, la Càritas què volem s’encamina cap a un nou model més humà i més just, cap a un nou model social i cultural. En definitiva, un model més incloent. A Càritas somiem amb una política dirigida al bé comú de les persones, somiem amb una societat més sostenible i més cuidadora del medi ambient. I això significa acompanyar, encara més, persones i processos, construir un teixit social i solidari, dignificar les persones i estar enfocats en la defensa dels drets activant dinàmiques de denúncia i d’incidència, quan sigui necessari“.

En definitiva, una Càritas que treballa per construir un teixit social solidari, per acompanyar en la impotència i el sofriment, per acompanyar des de les capacitats de les persones. Com ens deia Vicente Martín: “Una Càritas per descobrir possibilitats, no només necessitats”. Ens ho deia el Papa Francesc en aquests dies previs a la Setmana Santa: “La gent necessita de testimonis, és a dir, de persones que siguin coherents entre allò què creiem i allò què vivim, entre la fe que professem i les obres que realitzem”.

I en aquest sentit, Càritas inicia aquests nous camins per on caminar, per a ser i estar més propers, i per a construir un teixit social més solidari i amb més fraternitat; i on els voluntaris seguiran essent la part fonamental de la Càritas dels propers anys. A la jornada hi han assistit prop de 150 responsables i voluntaris d’equips parroquials i interparroquials de Càritas, així com una dotzena de preveres de la nostra diòcesi.

L’acte comptà amb la presència del Director de Càritas Diocesana de Tortosa Didac Rodríguez i del Delegat Episcopal Mn. Carlos París, els quals mostraren el seu agraïment a Vicente Martín per la seva presència a l’acte i per les seves paraules, i també agraïren al gran nombre de responsables i voluntaris de Càritas la seva participació en els treballs de reflexió sobre la jornada.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

7 + 3 =

Últimes notícies