HomeSalutEl delegat i l’alcaldessa de Tortosa criden a no renunciar a l’ampliació...

El delegat i l’alcaldessa de Tortosa criden a no renunciar a l’ampliació de l’hospital

Sense grans novetats, però, de nou, amb el debat girant, efervescent i dicotòmic. Fonts oficials del Salut sostenen a este periòdic que la posició del Departament és la mateixa que va expressar el conseller Argimon, nomenat a proposta de Junts per Catalunya, en la seua darrera visita a Tortosa, a finals d’octubre.

És a dir, ni blanc ni negre. Va dir, concretament, que calia continuar treballant pel projecte d’ampliació de l’hospital Verge de la Cinta que es va presentar el 2020, quan pilotava el departament ERC, i que inclou dos nous edificis assistencials i dos plantes soterrades d’aparcament, però també va expressar que no tancava la porta a cap alternativa; és a dir, l’hospital nou al qual havia obert la porta el director dels serveis territorials de Salut, el metge Joan Nin.

Des d’aleshores, però, encara que Salut es remet oficialment al discurs que va sostenir en aquella visita, han passat coses. Hi ha hagut un acord de pressupostos entre el Govern (ERC i Junts) i els comuns que inclou el compromís d’estudiar com i on fer un hospital nou, i hi ha hagut veus, com la de l’exdelegat del Govern Xavier Pallarès, amb un pes específic dins de Junts, que han apostat clarament pel nou hospital, a la vegada que alguns alcaldes, fins i tot d’ERC, han ofert els seus municipis per a acollir, si cal, el nou centre hospitalari de referència del territori.

Es tracta d’un debat al voltant de la ubicació que, segons l’alcaldessa de Tortosa, no té sentit. Meritxell Roigé, a qui Movem Tortosa, Ciutadans o la CUP reclamen que compre uns terrenys per a cedir-los a la Generalitat per a fer-hi un nou hospital, ha reiterat en diverses ocasions i insistix que l’Ajuntament té experiència a habilitar terrenys a través del desenvolupament de plans parcials urbanístics, que permeten obtindre gratuïtament el sòl per a equipaments, i que l’únic que cal per a obrir la via del nou hospital és la voluntat política del Govern de la Generalitat; i que, si hi ha esta determinació, l’Ajuntament “posarà terrenys a disposició de forma immediata”. Ni es planteja que no es faça a Tortosa. A més a més, l’alcaldessa, en declaracions al Setmanari L’EBRE, afirma que el Pla Parcial Farinera, que implicava obtindre sòl per a equipaments -prop de 40.000 metres quadrats- per a encaixar-hi el nou hospital anunciat el 2006 per la consellera socialista Marina Geli, és plenament vigent.

“És un Pla Parcial que es va desenvolupar per iniciativa dels propietaris, per compensació. Se’n va fer l’aprovació definitiva i nosaltres vam posar els terrenys a disposició de la Generalitat”, que finalment no en va fer ús quan el primer Govern Mas, en plena crisi, va descartar assumir una inversió de tal magnitud. “El Pla està aprovat. Caldria fer-ne alguna actualització en funció del que demanés la Generalitat, però él Pla és vigent i hi ha un acord de ple, que posa a disposició estos terrenys, i que no s’ha revocat”, assegura Roigé, regidora d’Urbanisme a partir del 2007, durant el primer govern de Ferran Bel.

Matisa, però, que tan vigent és aquell Pla Parcial com l’acord del 2020, molt més recent, entre l’Ajuntament i Salut, amb la republicana Alba Vergès de consellera, per a l’ampliació de l’actual Verge de la Cinta. De fet, l’alcaldessa tortosina transmet que l’Ajuntament ha donat per “tancada” la subcomissió tècnica, urbanística i de planificació d’obres que es va constituir per a resoldre els interrogants que plantejava el projecte.

El consistori va fer una modificació urbanística d’un espai del complex -de zona verda a zona d’equipaments- per a poder acollir els edificis assistencials; i la comissió, entre altres decisions, va acordar traslladar el dipòsit d’aigua al Parc de Nivera, cosa que podria tindre un cost d’entre 3 i 4 milions d’euros, segons Roigé. Per tant, l’alcaldessa insistix que la decisió ara és política i l’ha de prendre, naturalment, el Departament de Salut. També el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, el republicà Albert Salvadó, reclama a Salut una decisió imminent en un sentit o en un altre, tot i que tant Roigé com Salvadó coincidixen que ampliació de l’actual hospital i d’un de nou, són compatibles.

“Un hospital nou, des que es decidix fer, pot tindre un termini d’entre 10 i 15 anys de mitjana, inclòs el pla funcional previ al projecte executiu; i això no pot ser incompatible amb el fet d’ampliar i modernitzar el Verge de la Cinta, perquè no podem esperar tants anys”, opina Roigé.

 

A quinze anys vista

Salvadó, al seu torn, afirma que “la solució que es necessita ara és l’ampliació, que no resol el problema de la ubicació del centre però sí que resol, en menys de cinc anys, l’accessibilitat i l’aparcament, garantix les necessitats assistencials dels propers anys i pot resoldre la manca de professionals amb el projecte d’hospital universitari”.

El Delegat afegix que no s’hauria de dixar passar este tren de cap manera: “Que el Govern estiga disposat a posar més de 60 milions d’euros per a esta ampliació és una gran notícia i, si hi renunciem, ens pot passar com amb l’autovia A-7. Cal assegurar l’ampliació del Verge de la Cinta perquè no fer-la, ens condemna a estar 15 o 20 anys com ara”, alerta, i conclou: “L’ampliació ens dona una solució ràpida i ens dona temps per a fer un nou hospital en el futur, per fases i sense la pressió de la urgència”.

Tot i això, admet que, a la vegada, és imprescindible “posar-se a treballar perquè en el futur tinguem les condicions per a tindre un nou hospital, que no es pot fer en menys de 15 anys i que comença per tindre uns terrenys urbanísticament adequats, que ara no tenim enlloc, al territori”, malgrat que l’alcaldessa de Tortosa assegura que això no suposaria cap entrebanc. Segons fonts del Govern, un nou hospital requerix un mínim de 30.000 metres quadrats de sòl d’equipament, i pot costar pel cap baix uns 180 milions d’euros; mentre que l’ampliació prevista se situaria entre els 60 i els 80 milions d’euros, tot i que inicialment es va preveure en 45 milions.

La nova Plataforma ciutadana Nou Hospital Terres de l’Ebre, advoca per una ampliació menys ambiciosa -i menys costosa- que cobrisca necessitats però que no impedisca encetar el projecte d’un nou hospital: “Que s’hi facen les obres necessàries sense gastar 80 milions, perquè aleshores no tindrem nou hospital”, avisa el seu portaveu de la plataforma, Miquel Franch, que en tot cas celebra que “polítics que apostaven per la reforma ara comencen a canviar”.

Representants del grup de pressió tenien previst reunir-se este dijous, coincidint amb el tancament d’esta edició, amb el gerent territorial de Salut, Joan Nin.

La plataforma iniciarà en breu una recollida de firmes pel territori. La pregunta seria: es pot abordar una ampliació menys costosa per a aplanar el camí cap a un nou hospital? “Com a delegat, si puc amarrar l’actual projecte, l’amarro; i després ja treballaré per a aconseguir el que calga”, tanca Salvadó. “Això ho ha de determinar Salut”, es limita a respondre Roigé. Tant l’un com l’altre miren de reüll cap a Girona, on l’ampliació de l’actual hospital es complementa amb el compromís de fer-ne un de nou.

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

5 + = 11

Últimes notícies