HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catJeff Bezos (Amazon): És el "model” actual a imitar?

Jeff Bezos (Amazon): És el “model” actual a imitar?

Seixanta anys menys tres. Bezos és un personatge molt (però que molt) llest.  Amb comptes bancaris i paradisos fiscals al  topall, amb més des 200.000 milions de dòlars a disposició. El president d’Amazon és l’home més ric del planeta. El multimilionari nord-americà divorciat (com no podia ser d’altra manera amb els paràmetres que marquen l’estil de vida social d’una gran majoria de la minoria) va muntar una extravagant festa per rebre l’any nou, amb un desenfrenat ànim discotequer i amb molt de brilli-brilli (glamour del dòlar) a la paradisíaca illa de Saint Barthélemy (Carib). En el passat mes de juliol, el mateix empresari i enginyer informàtic Bezos va fer un capritxós (?) viatge suborbital. Vol espacial que va durar 11 minuts i  li va costar 5.500 milions de dòlars (gairebé a raó de 550 milions de dòlars el minut).

En el passat i horripilant any 2021 és va incrementar la bretxa de desigualtat entre rics i pobres (i amb els evidents efectes col·laterals de la covid) segons l’últim informe Oxfam Intermon. L’estudi/informe d’aquesta organització no governamental (ONG) manifesta que la riquesa dels “top ten” homes més rics del món, durant la pandèmia, s’ha duplicat; mentre que els ingressos del 99 % de la humanitat s’han deteriorat durant aquests dos últims anys. Aquest supraelitista grup de milionaris ha passat d’atresorar 600.000 milions a 1.200 bilions de dòlars. És a dir, ha duplicat la de ja de pers sí seva butxaca folrada. Actualment, els vint-i-tres més poderosos/ses tenen sis vegades més riquesa que els 3.100 milions de persones més pobres (el 38,75 % del planeta) del món junts.

També amb dades de l’esmentada oenagé, els vint-i-tres milionaris espanyols van augmentar la seva fortuna (durant les restriccions anticovid) un 29 %. El creixement de la riquesa dels més rics (l’imparable monopoli de la riquesa) és el més gran des que se’n tenen registres. La mateixa ONG -amb seu central a Barcelona, i que treballa a 39 països del món- considera que la desigualtat entre països creixerà per primer cop en una generació. A més del gairebé del, malauradament i menystingut canvi climàtic, la NO vacunació farà que milions de persones (que encara no tenen accés a una dosis del vaccí) pateixin greument les conseqüències sanitàries, social i econòmiques.

Aquesta gran fractura social comportarà uns efectes globals devastadors. El creixement de la desigualtat és un producte de de l’evolució de les rendes del treball i del capital, i a la limitada capacitat redistributiva d’impostos i prestacions que ’ha augmentat molt poc des de l’any 1990. Des de l’any 2010 la pobresa s’ha convertit en un virus social crònic, especialment a les llars més joves amb menors econòmicament dependents. I des d’aquestes els inicis de segle XXI s’ha duplicat el percentatge de nens/adolescents en llars on els progenitors no tenen feina.

És el “model Bezos” el model social/econòmic a imitar i que ha de portar a una millora de la redistribució de la riquesa i dels nivells mínims que marquen el  benestar global?

Salut!

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

6 + 4 =

Últimes notícies