HomeComunicacióEl doctor Joan Borràs rep el Premi Valor Ebrenc en mig d'una...

El doctor Joan Borràs rep el Premi Valor Ebrenc en mig d’una allau de mostres d’admiració i afecte

El Saló Mestral de l’Hotel Corona de Tortosa es va quedar petit amb motiu del lliurament del Premi Valor Ebrenc 2023 al Doctor Joan Lluís Borràs Balada organitzat pel Setmanari l’EBRE. L’oncòleg tortosí va rebre el guardó en mig d’una allau de mostres d’admiració i afecte en un acte presidit per l’alcalde de Tortosa, Jordi Jordan, el delegat del Govern de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó, i l’editor del setmanari Ximo Rambla, i al que també es va sumar telemàticament el conseller de Salut de la Generalitat, Manel Balcells.

L’acte, conduït pel periodista Ignasi Vidal, va començar amb unes paraules de benvinguda de l’alcalde, Jordi Jordan per agrair el treball del setmanari L’EBRE a l’hora de decidir prendre la iniciativa per atorgar el premi, i l’orgull de poder compartir el moment amb una persona de la vàlua del doctor Borràs, “una persona amb una trajectòria excepcional, havent aconseguit fites molt destacades com va ser la posada en marxa del servei d’oncologia de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus, i a casa nostra l’haver treballat per tenir l’accelerador lineal a la Unitat de Radioteràpia a les Terres de l’Ebre“.

Ximo Rambla, editor del Setmanari l’Ebre, durant la seva intervenció va destacar l’important paper que juga la premsa de proximitat a la societat actual i en respecte a la seva publicació va afirmar que “avui les Terres de l’Ebre són un subjecte polític i social que mai hauria pogut ser sense el setmanari. I no és cap afirmació carregada de vanitat, sinó d’una realitat que corroboren milers de pàgines i edicions“. Per parlar del premiat va dir que ho tenia molt fàcil, “perquè només calia aixecar la vista i veure com està la sala plena de gent per donar suport al Doctor Borràs, una persona que amb el seu esforç ha fet possible, entre altres moltes més fites, que més de 5.000 persones de les Terres de l’Ebre hagin pogut ser tractades al servei de radioteràpia de Jesús sense la necessitat de desplaçar-se a cap altre lloc, i haver pogut estalviar-se de fer un milió de quilòmetres“.

Foto: Claudio Ianau

Com va recordar la neboda del doctor Borràs, la també doctora Marta Faiges Borràs, cardiòloga a l’Hospital Verge de la Cinta, encarregada de repassar l’extens currículum del premiat, ara fa un any va rebre la medalla Josep Trueta de la Generalitat de Catalunya que és la màxima distinció per a les persones que han destacat de manera significativa pels serveis prestats en vista al progrés i millora de la sanitat. En l’actualitat és el director adjunt de l’Institut d’Oncologia de la Catalunya Sud. L’any 1979 va impulsar la creació del Servei d’Oncologia a l’Hospital Sant Joan de Reus i també el Registre de Càncer de Tarragona. Va ser cofundador de la Lliga Contra el Càncer de Tarragona i les Terres de l’Ebre. Llicenciat en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona, és especialista en Medicina Interna i especialista en Oncologia.

Un cop amb el premi a les mans, que com va explicar Ximo Rambla “es tracta d’una gran gota d’aigua, la mateixa que ens serveix com el signe gràfic que utilitzem com apòstrof per al nom de la nostra publicació, i a la vegada ens recorda l’aigua del riu que ens identifica com a territori“, arribaria el moment del doctor Borràs. I com era d’esperar acabaria oferint un discurs carregat de la mateixa gran modèstia i senzillesa que l’ha estat acompanyat durant tota la seva vida professional i personal, i fent-lo disgregant aspectes de la seva infantesa, joventut, època d’estudiant, la família i naturalment l’apartat de la vida professional dedicada al món de la medicina, per dir “que el meu compromís és amb la gent, amb els pacients de Terres de l’Ebre tant com quan jo hi sigue com quan no,perquè algú dels meus companys ho farà. I el segon compromís és amb el territori, amb la Catalunya Sud. Entenc que cal anar plegats Tortosa-Amposta-Móra d’Ebre-Reus-Tarragona per aconseguir junts col.laboracions professionals i de projectes. Cal remar fort, sense esperar que ens ho facin, sentint-nos autoritzats a créixer i a exercir les nostres reivindicacions necessàries“.

Abans d’acabar el seu parlament el guardonat amb el Premi Valor Ebrenc va voler fer pujar a l’escenari a una sèrie de persones amb les quals no va dubtar en compartir la distinció rebuda. En primer lloc a la seva dona Carme Ferrer, per seguir amb el Doctor Josep Gumà, director de l’Institut d’Oncologia de la Catalunya Sud de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus, el doctor Anton Benet Català, director general de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus, el senyor Isaac Sanromà, president del consell d’administració de l’Hospital Sant Joan de Reus, i amb dos persones de la Lliga Contra el Càncer de les Comarques de Tarragona i Terres de l’Ebre, la presidenta Doctora Agustina Sirgo, i el Vicepresident Primer, el tortosí Francesc Vallespí.

La cloenda va anar a càrrec d’Albert Salvadó, delegat del Govern, tenint paraules d’agraïment cap al setmanari l’EBRE, “primer per perdurar en el temps, perquè els que ja tenim una edat segurament no entendríem, i no tindríem una visió de les Terres de l’Ebre sense haver llegit cada divendres aquesta publicació, que ens explica la història del territori des del mateix territori. I fer-ho des de la independència, sabent el que costa amb la massa crítica i el teixit empresarial que tenim. Aguantar aquest relat periodístic independent i fer-ho amb qualitat ens fa sentit molt orgullosos. Porteu molts anys de relators de la història de les Terres de l’Ebre“. Sobre el premiat Salvadó fou molt clar, “ha sigut un actor rellevant per ajudar a tenir l’actual model sanitati al territori i la seva governança, amb una aposta d’una manera humanista fent una construcció de comunitat que ens obliga a felicitar-lo i el fan molt mereixedor del premi“.

Altres moments especials de la gala els van protagonitzar el periodista Josep Lluís Villa, amic personal del guardonat i primer Premi Valor Ebrenc, al recitar un poema dedicat a l’amistat, la intervenció del seu germà Xavi Borràs, popularment conegut per haver estat el primer “Noi” dels Quicos, llegint un conte escrit per l’ocasió, i les peces musicals interpretades al piano i a la guitarra per David Espinós.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 67 = 75

Últimes notícies