HomeAgriculturaEl Govern destina 13 milions d'euros en la millora de les cooperatives...

El Govern destina 13 milions d’euros en la millora de les cooperatives i les entitats associatives agràries

El Govern ha aprovat aquest dimarts autoritzar el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) a realitzar despeses amb càrrec a pressupostos de diversos exercicis per un import total de 13 milions d’euros (MEUR). Aquesta suma servirà per atendre la convocatòria 2021 d’ajuts per al foment de la concentració, la intercooperació i la modernització de les cooperatives i altres entitats associatives agràries. Així, des del Govern es reforça el “ferm compromís” en la continuïtat i la competitivitat de les cooperatives agràries, en unes condicions “d’excepcional dificultat” arran de la pandèmia de la covid-19.

El fons aprovats permetran el Govern posar a disposició del món cooperatiu agrari 7 MEUR per a enguany. Una aposta clara de “continuïtat” que s’està realitzant des de l’any 2017 i que dona un marc estable fins l’any 2023 per poder realitzar tots els projectes de millora que calguin al sector agroalimentari. Concretament, per a l’anualitat 2021, es podrà fer una despesa de 5 MEUR que ja estan concedits de la convocatòria de 2019. El compromís per a l’any 2022 serà de 4,5 MEUR i, per a l’any 2023, de 3,5 MEUR.

Davant de la forta baixada de l’activitat econòmica a causa dels efectes de la pandèmia i de les mesures adoptades per fer-hi front, el Govern reconeix que cal inversió pública per engegar projectes que dinamitzin la producció de béns i serveis. Així, considera que el programa de millora de la competitivitat de les cooperatives agràries és una eina preparada per reactivar l’activitat econòmica en el territori.

Aquesta és també “una oportunitat” per a tirar endavant ràpidament una mesura amb un impacte econòmic i social en el territori que no només arriba al sector agroalimentari, sinó també als proveïdors de béns i serveis. A més, els projectes subvencionats són “innovadors” i contribueixen a no quedar enrere en la revolució tecnològica que s’està accelerant amb la crisi del coronavirus.

 

Un programa amb cinc línies de suport 

El programa de millora de la competitivitat de les cooperatives agràries de la DARP preveu la publicació anual de l’ordre d’ajuts per fomentar la intercooperació i la concentració de les cooperatives agràries i les entitats associatives. Les línies de suport per a les actuacions a dur a terme per les cooperatives es concreten en un total de cinc: les despeses pels processos d’integració cooperativa, els serveis de consultoria externa, la participació en fires comercials, les inversions relacionades amb la transformació i la comercialització de productes agrícoles, i la contractació de personal qualificat.

D’aquesta manera, el programa de millora de la competitivitat de les cooperatives constitueix un “potent instrument” de la política agrària de la Generalitat de Catalunya per a contribuir al desenvolupament del sector agroalimentari.

Paral·lelament, el cooperativisme permet assolir una “massa crítica mínima” necessària per fer rendibles les inversions per a la millora de la transformació i la comercialització dels productes agraris. Tot això en un mercat transparent i amb la introducció de noves tecnologies i la millora de la gestió en el sector agroalimentari. Davant de la situació generada per la pandèmia, el cooperativisme agrari ha observat que s’obre una oportunitat perquè les cooperatives puguin guanyar prestigi i valor davant del consumidor que tria productes de proximitat i de qualitat.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

87 + = 93

Últimes notícies