El secretari general de Mobilitat i Infraestructures del Govern en funcions de la Generalitat, Marc Sanglas, ha demanat per carta a la secretària general de Transport Terrestre, del Ministeri d’Infraestructures i Mobilitat Sostenible, que actualitze les senyalitzacions de la variant de la carretera N-340, de titularitat estatal, a l’altura de la Ràpita, ja que les diferents connexions amb el nucli principal rapitenc estan senyalitzades amb la denominació antiga de Sant Carles de la Ràpita, que el govern municipal anterior, d’ERC, va canviar pel de la Ràpita després de la celebració d’una consulta a la ciutadania. El govern català en funcions encara el pilota Esquerra.
La missiva recorda que “la norma 8.1-IC senyalització vertical, de la Instrucció de Carreteres, establix en el capítol 2.3.5 que en els noms propis de les poblacions s’escriurà únicament el topònim oficial”. El nom de la Ràpita ho és des que el canvi va ser publicat al Diari Oficial de la Generalitat el 4 de febrer del 2022. La carta també subratlla que la Generalitat sí que ha fet la seua part dels deures en haver substituït el nom d’abans pel nou nom oficial en la senyalització d’orientació de les seues carreteres.
En la consulta, que es va celebrar l’octubre del 2021, va guanyar l’opció del canvi de nom, però l’episodi no va estar exempt de polèmica. La majoria de votants van optar per traure del nom la referència al llegat borbònic i oficialitzar el nom que ja es feia servir més col·loquialment, però el percentatge de vot dels partidaris del canvi no va arribar al
20 % del cens electoral, xifra per baix del límit que havia fixat el govern municipal per a fer vinculant la consulta.
Tot i això, l’executiu local va apostar pel canvi de nomenclatura, sense el suport dels partits a l’oposició. La qüestió va tornar a l’actualitat municipal el passat mes de gener, quan el nou alcalde des de les municipals de fa un any, el socialista Javier Reverté, va respondre en un ple a l’oposició d’ERC, que demanava que l’Ajuntament reclamés el que ara reclama la Generalitat, que no descartava tornar a convocar un referèndum per a tornar a copsar l’opinió dels veïns.
Fonts del govern municipal, però, descarten que este extrem estiga ara damunt de la taula o siga cap prioritat per a l’executiu format pel PSC, Junts, Futur la Ràpita i La Ràpita XXI. Les mateixes fonts sostenen que no tenien constància de la carta enviada per la Generalitat a l’Estat en relació a la N-340.