HomePolíticaEl nou Govern de Tortosa estudia com desencallar l’últim pagament per la...

El nou Govern de Tortosa estudia com desencallar l’últim pagament per la Clínica Terres de l’Ebre

La compra de la Clínica Terres de l’Ebre, que el 2013 va impulsar un govern liderat per CiU, s’havia de tancar ara, deu anys després, amb un últim pagament de 4 milions que havia d’efectuar-se a través d’un préstec bancari contractat per Tortosa Salut SL, amb l’aval del ple. Però la topada política oberta per unes declaracions del nou alcalde de Tortosa, Jordi Jordan, en què culpava l’anterior govern de Junts per Tortosa de no haver liquidat l’operació abans de les eleccions municipals i de deixar com a primera herència este deute de 4 milions, van acabar amb una imatge impensable: Junts per Tortosa, hereu de CiU, va evitar donar suport a la contractació del préstec que culminava el pla financer negociat pel seu propi espai polític si Jordan, que havia dit erròniament que caldria una modificació pressupostària, no rectificava públicament. Així, finalment, Junts es va abstenir en el ple.

A més a més, la CUP, com a grup que dona suport al nou govern (PSC-Movem i ERC) i que va ser determinant en la investidura de Jordan, també es va abstenir, en este cas per una qüestió de principis, en considerar que la Clínica, de titularitat municipal, facilita l’activitat sanitària privada. L’aval a la contractació del préstec requerix una majoria qualificada de vots afirmatius i l’operació va quedar a l’aire, amb els únics vots a favor dels deu regidors del Govern, enmig de greus retrets entre este i l’oposició [vegeu pàgina 13] i d’una situació que perjudica l’empresa municipal en la mesura que mentre no finalitze la compra, haurà de pagar uns interessos mensuals que el nou equip de govern fixa en més de 20.000 euros.

L’endemà del convuls ple, l’alcalde Jordan va comparèixer, acompanyat de la primera tinent d’alcalde, Mar Lleixà, i de la regidora de Salut, Sònia Rupérez, per a llançar un missatge de persistència, en el sentit que l’Ajuntament “treballa per trobar solucions tècniques, econòmiques i financeres al bloqueig”. Jordan va agrair “l’esforç” de la plantilla de la Clínica Terres de l’Ebre per a incrementar l’activitat del centre i va assegurar que el nou Govern “no permetrà que la situació s’allargue en el temps i perjudique els interessos dels tortosins i les tortosines”. Jordan insistia a denunciar “la irresponsabilitat i la incoherència” de l’exalcaldessa Meritxell Roigé, portaveu de Junts per Tortosa: “No aprova una qüestió que ella mateixa ha proposat al Consell d’Administració de la clínica i per pur partidisme, fa mal a la ciutat i a la clínica mateix”.

En qualsevol cas, les solucions que invoca el nou alcalde no semblen fàcils. Passarien per una renegociació de condicions amb l’entitat bancària, per alternatives financeres que no han transcendit o per negociar un acord polític bé amb la CUP bé amb Junts per Tortosa. En relació amb el principal grup de l’oposició, el signe de les declaracions de les dos parts no fan pensar que hi puga haver un apropament. Junts per Tortosa exigix a Jordan, per a donar-li el sí al préstec, que rectifique públicament les seues paraules. Roigé insistix que l’alcalde “va mentir respecte a la gestió de l’anterior govern, respecte a la situació financera de la Clínica i respecte a l’acord que es portava al ple, que en cap cas era una modificació pressupostària”, i va recordar que la Clínica “no ha costat ni un euro als tortosins i tortosines i que s’autofinança”. “A qui ha de demanar responsabilitats l’alcalde és al seu soci de govern, amb qui ha signat el pacte d’estabilitat, perquè el vot de la CUP no pot valer només per fer-lo alcalde”, va concloure Roigé en una compareixença també posterior al ple. Més enllà de l’aparent atzucac que s’ha generat ara al voltant de la clínica, Roigé va reivindicar la decisió presa pel Govern de Ferran Bel fa deu anys: “Si fos pel senyor Jordan avui la Clínica estaria tancada”.

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

9 + = 16

Últimes notícies