HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catEl Pla Integral del Centre i els Eixamples Noucentistes, una realitat: complim

El Pla Integral del Centre i els Eixamples Noucentistes, una realitat: complim

En estes darreres setmanes hem conegut l’anunci de la remodelació de tres espais que apareixen recollits en el Pla Integral del Centre de Tortosa i els Eixamples Noucentistes (PICEN), el Projecte de les Àgores, que forma part del nostre Projecte de Ciutat, que els i les socialistes hem portat al nostre programa electoral des de 2011 i que s’ha materialitzat a Tortosa gràcies a la feina feta i a les nostres polítiques actives, les de l’esquerra que governa.

D’una banda, la recuperació dels terrenys de Renfe, amb la implantació d’una zona provisional d’aparcaments en superfície; d’altra, el tan reclamat i esperat projecte de reforma de la plaça d’Alfons XII, i finalment la transformació de l’avinguda Generalitat amb nous espais arbrats, agradables i pensats per a la ciutadania. Tres actuacions impulsades des de la nostra acció de govern a la ciutat els darrers anys.

Els i les socialistes de Tortosa, des de l’oposició, sempre vam reclamar la més que necessària remodelació de l’actual plaça d’Alfons XII de Tortosa com a part del nostre Projecte de Ciutat, i per este motiu vam elaborar el PICEN, continuant la conversió en zona de vianants del carrer Sant Blai i l’obertura del barri de Santa Clara duta a terme pel Govern de l’alcalde Joan Sabaté.

Mentre hem estat al Govern hem treballat per definir amb precisió les transformacions necessàries per a configurar la Tortosa del futur a través del PICEN i a partir de la recuperació dels terrenys de Renfe, i que ha de servir per a unir els barris de la ciutat amb el centre històric, a través de tota una sèrie de places a mode d’àgores, que doni lloc a la creació de nous espais residencials, comercials, d’oci, d’aparcament i un nou pulmó verd, i possibiliti una nova configuració per al desenvolupament de la ciutat, la ciutat de les àgores.

La remodelació de la plaça d’Alfons XII recuperarà un nou espai de trobada gràcies al projecte guanyador del concurs fet a tal efecte, i d’acord amb la Llei d’arquitectura, obra de l’equip de l’arquitecte tortosí Ramon Valls, autor també de la remodelació de la plaça d’Espanya i del seu entorn, un projecte que modifica l’actual plaça, la deixa amb un sol nivell i guanya espai per a les persones, suprimint barreres arquitectòniques, incorporant un parc infantil i umbracles amb plaques fotovoltaiques i carril bici, contribuint a fer un espai amable, sostenible i ecològic, que també modificarà l’actual aparcament soterrat i els seus accessos i donarà protagonisme al carrer Màrtirs de 1640, cosa que facilita la connexió amb els terrenys de Renfe i la nova ordenació urbanística.

L’avinguda Generalitat també serà objecte d’una important remodelació integral, tal com preveu l’avantprojecte dels guanyadors del concurs iniciat l’any passat, l’equip de l’arquitecte tortosí Sebastià Jornet, autor del POUM de Tortosa, i de Rafael de Cáceres, un dels pares de la Barcelona olímpica. Aquesta proposta torna a prioritzar l’espai per a les persones i el comerç, ampliant les voreres i incorporant arbrat i carril bici, i té en compte les especificitats de cadascun dels trams de
l’avinguda.

La urbanització dels terrenys de Renfe donarà lloc a un espai residencial, comercial i d’oci, amb infraestructures, urbanització i equipaments públics, un espai que ha de ser la ròtula que comuniqui els eixamples amb el centre històric a través de la xarxa de places com àgores.

Recuperar les zones cèntriques de la ciutat és una meta que cal establir com a prioritària a través de la realització de plans com el PICEN, que orientin i coordinin des de totes les perspectives necessàries i possibles: social, econòmica, urbanística, comercial, serveis, cultural, etc., els diferents projectes d’intervenció necessaris per a la recuperació urbanística, sostenible i social de les ciutats.

Sovint es confonen els termes i s’obvia que l’aposta per a regenerar Tortosa socialment, econòmicament i sosteniblement passa per fer accions que, en una anàlisi molt simplificada, s’associa al “totxo”. Res més lluny de la realitat. Les intervencions en l’espai públic són bàsiques per a aquesta regeneració. No hi ha regeneració social, econòmica i sostenible mediambientalment sense regeneració urbana. I en aquest procés de regeneració, les ciutats transformen els seus espais urbans en espais de trobada i de relació per a la ciutadania.

Clars exemples han estat la remodelació de la plaça d’Espanya i el seu entorn, i del carrer Cervantes, avalades pel Govern d’Espanya, amb finançament dels Fons Next Generation, i que la ciutadania ha fet seus, amb un impuls per al comerç en què ha prevalgut la sostenibilitat mediambiental per sobre de tot. Un altre exemple és la plaça de la Catedral, iniciada pel Govern de l’alcalde Sabaté, que amb el conjunt de l’espai Cota 0, del Museu i del parc de l’Escorxador i la Catedral i el Palau del Bisbe, ha sabut integrar tots els elements en pro de la regeneració econòmica, social, turística i cultural del seu entorn.

El PICEN, el Pla de les Àgores, és el pla que ha de servir per a reactivar econòmicament el Centre – Nucli Històric, intervenint en la seva remodelació, tal com ja hem fet amb la plaça d’Espanya i el seu entorn, el carrer Cervantes i amb les ja anunciades i presentades remodelacions de la plaça d’Alfons XII i de l’avinguda Generalitat, el pla de l’Esquerra que governa, que té Projecte de Ciutat, que planifica i que, quan governa, executa i compleix.

Enric Roig Montagut
Enric Roig Montagut
arquitecte i secretari de la Demarcació de l’Ebre del COAC
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

74 + = 84

Últimes notícies