El Govern de la Generalitat va aprovar el 26 d’octubre la reforma del Decret d’energies renovables del 2019, una modificació que obliga els promotors a informar els ajuntaments i, almenys, els propietaris d’un 50% de la superfície afectada dels nous projectes eòlics i solars i a oferir-ne la participació d’un 20%.
Una setmana abans, el 19 d’octubre, el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) ja havia publicat l’anunci pel qual se sotmet a informació pública la sol·licitud d’autorització administrativa del parc eòlic Ampliació Colladetes, promogut per l’empresa barcelonina Enervent al terme municipal del Perelló, a la mateixa zona on estan en operació des de fa anys els parcs Colladetes 1 i 2 i la Collada.
El mateix anunci especifica que la legislació aplicable a la nova instal·lació és el controvertit Decret llei 16/2019, d’impuls a les energies renovables, amb la qual cosa el parc eòlic perellonenc, que serà el primer que s’instal·la al territori sota l’empara de les noves mesures polítiques contra l’emergència climàtica, serà l’únic que driblarà les condicions de la reforma promoguda pel Govern aragonès en haver iniciat la seua tramitació abans que s’aprovés el nou decret. També, el parc fotovoltaic Els Valentins, a Ulldecona, tenia demanada l’autorització administrativa, segons el Visor Ambiental de les energies renovables de la Generalitat, i estaria en la mateixa situació.
13,37 mw de potència
Ampliació Colladetes implica la construcció de quatre aerogeneradors de 3,45 MW de potència unitària, amb una potència total instal·lada de 13,37 MW, en terrenys públics propietat de la Generalitat. L’alçada de les màquines, entre la boixa i el radi de les pales, és d’uns 200 metres, i l’energia s’evacuarà a través de la línia d’alta tensió Vandellòs-Ampolla-Colldalba.
L’alcaldessa del Perelló, Cinta Llaó, ha valorat positivament la tramitació del nou parc, ja que l’equip de govern hi està a favor. “En una situació d’emergència climàtica, en este punt no ens ve de quatre aerogeneradors. A més, de fet, és un avançament de la repotenciació de Colladetes, que farà que, en conjunt, es passe de 45 aerogeneradors, que han quedat obsolets, a 12 o 14”, va assegurar a este setmanari.
El Perelló ha rebut des de principis del 2020 un total de 17 peticions d’instal·lacions de parcs eòlics i solars. Aproximadament la meitat havien rebut l’aprovació de la Ponència territorial de renovables, que ha fet de filtre dels projectes presentats sota el paraigua del decret del 2019, però que ara -a excepció d’Ampliació Colladetes- hauran d’assumir les obligacions derivades de la recent modificació i començar de zero.
El perellonenc és un dels municipis més cobejats pels promotors perquè hi fa vent i perquè és a tocar de les línies d’evacuació de la central nuclear de Vandellòs. Fins l’any passat, no s’havia generat cap moviment opositor ni l’Ajuntament havia alçat la veu, tot i albergar tres dels sis parcs eòlics que fan de la comarca del Baix Ebre la que més aerogeneradors té instal·lats de Catalunya (un total de 159 aparells). Els parcs eòlics suposen uns ingressos anuals de 259.000 euros per al consistori perellonenc.
Però l’allau de peticions i de projectes van posar en alerta l’equip de govern, ara d’ERC amb majoria absoluta, que va crear amb l’oposició (Junts pel Perelló) una comissió específica per a fer el seguiment dels projectes i va decidir que a partir de l’1 de febrer del 2021 es presentarien al·legacions a tots els projectes de l’entorn, estessen o no dins del terme municipal, per a intentar evitar-ne la massificació. Ampliació Colladetes s’havia presentat abans. El consistori també ha tret a licitació la modificació puntual del POUM, amb l’objectiu de regular la instal·lació d’energies renovables.
Paral·lelament, s’han creat diverses plataformes contràries, com Salvem lo Burgar o Trenquem l’Ametlló, bàsicament integrades per propietaris afectats. El grup ecologista Gepec està estudiant si presenta al·legacions contra Ampliació Colladetes i ha denunciat que el promotor haja aconseguit iniciar la tramitació abans fins i tot que el Govern concretés quan s’aprovaria la modificació del Decret de renovables. “És un cas evident d’informació privilegiada”, sostenen fonts de l’entitat.