HomeSense categoriaEl projecte europeu IMAGINE EURO estudia la qualitat de l’atenció hospitalària als...

El projecte europeu IMAGINE EURO estudia la qualitat de l’atenció hospitalària als parts durant la pandèmia

TERRES DE L’EBRE // “L’objectiu d’IMAGINE EURO és comprendre els punts de vista i experiències de les dones que donen a llum i dels professionals de la salut dels serveis d’atenció materna i neonatal”, explica la coordinadora del projecte a l’Estat espanyol, Serena Brigidi, investigadora del Departament d’Antropologia, Filosofia i Treball Social de la URV.

Per tal de valorar la preparació, la qualitat i la resiliència dels serveis de maternitat dels centres hospitalaris durant la pandèmia, s’està realitzant una enquesta a mares que hagin donat a llum a partir del març del 2020, inici de la pandèmia, i més endavant se’n farà una als professionals sanitaris involucrats en el procés de part.

El projecte IMAGINE EURO pretén avaluar “no només les vivències de mares i professionals, sinó també fins a quint punt el coronavirus ha suposat una excusa per a un retrocés en tot el que s’havia avançat fins ara en l’atenció sanitària de persones embarassades als hospitals”, diu l’antropòloga i llevadora Lara Martín, qui juntament amb l’antropòloga Ana Canales forma part de l’equip que duu a terme l’estudi a nivell espanyol i català.

“S’havia començat a implementar una altra forma d’entendre l’embaràs i de néixer, tot i que seguim parlant constantment de violència obstètrica”, explica Serena Brigidi. L’antropòloga mèdica de la URV fa referència a casos d’episiotomies i cesàries innecessàries, de no poder moure’s durant el part, la falta d’informació o d’acompanyament i la separació entre mare i nounat, entre altres.

 

IMAGINE EURO convida a les mares a contestar l’enquesta en línia

L’estudi IMAGINE EURO, acrònim d’Improving Maternal Newborn Care In the Euro Region, es dirigeix des de l’hospital italià IRCCS Burolo Garofolo Trieste i es realitza en 12 països de la Organització Mundial de la Salut a Europa, entre ells, l’Estat espanyol.

L’enquesta per a mares va començar a l’Estat espanyol el 7 de desembre i en el primer mes es van recollir 359 respostes. “Serà interessant poder comparar la situació de diferents països europeus”, explica Brigidi. La investigadora de la URV s’aventura a dir que “tenim el mite que en altres països europeus les coses funcionen molt millor i potser aquest cop ens sorprenem”.

L’enquesta per a persones que hagin donat a llum a partir del març del 2020 segueix oberta i es calcula que són necessaris 15 minuts per completar-la.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

4 + 1 =

Últimes notícies