HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catEl Punt Clau de les epidèmies

El Punt Clau de les epidèmies

El periodista i escriptor britànic canadenc Malcolm Gladwell, en el seu llibre d’assaig anomenat The tipping point traduït al català com La frontera de l’èxit, explica les normes que ha de complir una epidèmia perquè aquesta sigui tractada com a tal. Aquestes són tres: la llei dels especials, el factor de ganxo i la força del context. Per tal d’explicar aquestes tres normes, Malcom narra els orígens, l’expansió i l’erradicació de l’epidèmia de sífilis que va haver-hi a la ciutat de Baltimore durant els anys 1995-96. Doncs resulta que l’any 1995 el nombre de nens nascuts amb sífilis a la ciutat nord-americana va créixer un 500 per cent respecte a l’any anterior. Les causes d’aquest fort increment van ser un cúmul de factors. Per una banda, una reducció del pressupost de salut pública per part de les autoritats sanitàries de Baltimore, per una altra un increment del consum de “crak”. Tanmateix, aquests dos factors que podrien explicar l’increment de la malaltia de la sífilis no eren suficients ni prou sòlids per explicar un increment del 500 per cent de nens nascuts amb aquesta malaltia.

Una de les coses que ha demostrat la ciència és que els fenòmens epidèmics depenen de les persones que transmeten l’agent infecciós, l’agent per si mateix i l’entorn en què es desenvolupa aquest agent o malaltia

Una de les coses que ha demostrat la ciència és que els fenòmens epidèmics depenen de les persones que transmeten l’agent infecciós, l’agent per si mateix i l’entorn en què es desenvolupa aquest agent o malaltia. Llavors, quan es dispara una epidèmia, quan entra en un creixement exponencial i en una progressió geomètrica, és que algun dels tres factors, o tots tres, han sofert alguna alteració que ha provocat que la malaltia passi a fase d’epidèmia. El cert és que les epidèmies afecten molta part de la població, però al final resulta que només uns mínims d’aquesta són els causants de la propagació. En el cas de l’epidèmia de sífilis de la ciutat de Baltimore, quan es van reduir els pressupostos en atenció sanitària va donar lloc que uns quants portadors, els quals tenien una vida molt activa, ja sigui nocturna o diürna i coincidien en locals d’oci, provocaren un increment de les infeccions de sífilis fins a convertir-la en epidèmia.

Aquests portadors transmissors de les malalties serien els que componen la llei dels especials, persones amb una certa vida social i facilitat de moviment que sense voler expandeixen les malalties a la resta de població. El darrer cas que coneixem és el que ens ha vingut de Corea sobre el coronavirus amb la pacient número 31. Aquesta pacient número 31, membre d’una secta cristiana, era la causant d’haver transmès la malaltia a quasi la meitat dels casos de Corea. Doncs resulta que havia estat de viatge a la regió xinesa de Wuhan, focus de l’epidèmia del coronavirus i on hauria agafat aquesta malaltia. En arribar a Corea va acudir a una missa de la secta cristiana, després a una boda i per acabar va tenir un accident de cotxe. En poques paraules i en poques hores la pacient número 31 havia infectat més d’un miler de coreans.

Davant d’aquesta magnitud d’expansió que té el coronavirus és normal que les autoritats sanitàries de la Generalitat de Catalunya demanin el confinament de la gent. Almenys, mentre no hi hagi cura o s’aturi els grans transmissors del virus. Només cal veure que la zona de la península on hi ha més casos és Madrid, lloc on es van celebrar dos actes multitudinaris dies abans del brot epidèmic al nostre Estat: l’acte de Vox a Vista Alegre i la manifestació feminista organitzada per grups feministes i progressistes peninsulars. Dos actes que foren punt clau per a l’expansió de l’epidèmia a la península Ibèrica.

Mentrestant, a les Terres de l’Ebre el coronavirus ha provocat catorze casos i al Maestrat dos. Segurament com ha arribat a aquestes terres no potser molt difícil d’esbrinar. Per exemple, el cas de la Ràpita és perquè va viatjar a Madrid per visitar les seves filles. Els altres els desconec, però no seria desbaratat que també els transmissors viatgessin a una zona amb un focus elevat, ja sigui Madrid o Milà. I d’aquell viatge s’infectessin ciutadans del territori sense saber que eren uns portadors. Així i tot, no oblidem que segons un informe de la URV la possibilitat d’infecció a les nostres terres és mínima i més ara que estem tots confinats. Bé, i sempre que no hi hagi una alteració dels tres factors que ajuden a propagar una epidèmia.

Batiste Forcadell
Batiste Forcadell
Llicenciat en economia per la UNED
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 35 = 38

Últimes notícies

-->