HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catEl Renaixement de la ciutat

El Renaixement de la ciutat

Diumenge 24 de juliol vam tancar, un any més, les portes que ens permetien transportar-nos a viure a la Tortosa del segle XVI. Vam posar el punt final a una nova edició de la Festa del Renaixement, un dels grans esdeveniments que tenim al calendari de la ciutat. Va ser, però, un Renaixement especial: la 25a edició. Un aniversari de luxe que teníem moltes ganes de poder celebrar, i que no ha estat possible durant els dos darrers anys per la pandèmia.

Aquest ha estat el Renaixement de la ciutat: ens hem retrobat amb una festa molt popular; una de les millors targetes de presentació que tenim per mostrar-nos davant la gent que ens vol venir a conèixer. Una eina molt destacada per redescobrir el nostre nucli antic i, a la vegada, veure la transformació de la qual ha estat objecte amb el seguit d’actuacions que hi hem fet, especialment durant els darrers 15 anys. Una edició en la qual hem pogut estrenar nous espais, com la plaça de la Catedral, centre neuràlgic de moltes activitats i que ens ha permès descongestionar altres zones de la festa; també hem donat protagonisme al nou passeig del Castell, amb un espectacle de dansa aèria d’una bellesa molt gran; hem pogut utilitzar per primera vegada amb el nou format la plaça de l’Ajuntament, després de la reforma, i hem incorporat una nova zona, el Clos del Riu, que ha estès encara més la Festa cap a Remolins. A més, hem seguit avançant en la sostenibilitat, amb l’estrena del Got del Renaixement, fet amb clofolla d’arròs, que ha suposat poder utilitzar menys plàstic.

Ha estat el Renaixement de la ciutat gràcies al fet d’unir els esforços, la il·lusió i la implicació de tots els col·lectius que participen en la nostra festa de recreació històrica, i ens hem unit a la ganes de la ciutadania de tornar a recuperar una festa tan bonica.
Després de tancar la 25a Festa del Renaixement, com a procuradora en cap només puc donar les gràcies. A totes les entitats, associacions de veïns, col·lectius, grups, artistes, persones del carrer, visitants, equips tècnics i logístics, brigada, serveis de neteja, seguretat,… a tothom que aquests dies ha fet possible que la Festa del Renaixement torni a lluir amb l’esplendor que ens caracteritza.

Però, també, a totes les persones que s’hi han implicat al llarg d’aquestes 25 edicions, i que també han contribuït que la Festa fos allò que és avui: un referent. Començant pels exalcaldes i exprocuradors en cap que hem tingut en aquestes 25 edicions, i als quals vaig convidar perquè fossin els pregoners d’enguany: Ferran Bel, Joan Sabaté i Mariano Curto. Seguint pels exprocuradors de la Festa: l’impulsor de la primera edició, Ramon Cardús, Ismael Roldan, Jordi Bonilla, Jordi Folqué i l’actual procurador de la Festa, Domingo Tomàs, que se la coneix com ningú, ja que hi ha jugat diferents papers des de la primera edició. A tot l’equip de Festes, amb Cristina, Marga, Cesc, Toni i la resta d’equip, sempre actius.

També, al director de l’Arxiu, Albert Curto, que juntament amb l’enyorat exdirector del Museu de Tortosa, Jesús Massip, van centrar en el Renaixement l’època històrica més adequada per a la nostra festa de recreació. O Pilar Lanau, també amb un paper important, i Núria Segarra i Ester Galindo, documentalistes de la Festa. A Pilar Araujo, responsable de bona part dels vestits que lluïm aquests dies a Tortosa, així com a tot el col·lectiu de famílies nobles, presents des de les primeres edicions amb un protagonisme que enamora visitants i autòctons. A Cinta Adell, que sempre hi és per a allò que es necessita…

Els agraïments han de continuar, necessàriament, per totes les companyies i grups que actuen aquests dies, especialment, als de casa. Un agraïment a totes les companyies de cultura popular de la ciutat, que aquests dies s’hi aboquen de ple. Als col·lectius que donen vida als diferents campaments arreu de la ciutat. A les associacions de veïns. A la Federació de Comerç i a tots els establiments que s’ambienten de segle XVI i que treuen el Taulell al Carrer. A Platigot i als restaurants, que aquests dies recuperen les receptes del Renaixement i les serveixen amb el Mengeu de Festa.

La llista d’agraïments és interminable. Però es pot resumir recordant, una vegada més, que la Festa és de tots, i que som tots qui fem la Festa grossa. Tenim la festa de recreació més bonica de tot el país i de bona part del nostre entorn. Per molts més anys de Renaixement de Tortosa.

Meritxell Roige i Pedrola
Meritxell Roige i Pedrola
portaveu del grup municipal de Junts per Tortosa
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

4 + 1 =

Últimes notícies