HomeSocietatRetrets a tres bandes entre els alcaldes, la Generalitat i la Subdelegació...

Retrets a tres bandes entre els alcaldes, la Generalitat i la Subdelegació de l’Estat pels aiguats de l’octubre del 2018

El Govern de la Generalitat va enviar dijous a la tarde un comunicat de Presidència en què reclamava a l’Estat “fixar de manera urgent” una reunió entre les dos administracions per tal d'”aclarir i, si cal, revisar els criteris d’atorgament dels ajuts que el Govern espanyol va atorgar arran de les pluges torrencials de l’octubre de 2018″. Uns ajuts assignats pel govern estatal a un total de 27 municipis de les Terres de l’Ebre, que pugen 6,9 milions d’euros i que és la Generalitat la que ha de transferir als ajuntaments en funció d’unes bases i requisits que han generat un enfrontament entre ERC i alcaldes sobretot del Montsià, d’un costat, i el Departament de Presidència de la Generalitat, en mans de Junts per Catalunya, de l’altre. El partit republicà, de fet, impulsa una moció per a demanar a Presidència que rectifique les bases d’aquells ajuts, amb uns requisits temporals de licitació i execució d’obres que consideren que alguns municipis no poden complir. A més, acusen el mateix departament d’haver modificat a la baixa els ajuts assignats pel govern espanyol. És a dir, d’oferir menys dels 6,9 milions. Presidència es defensa dient que les bases reguladores de les subvencions per a danys estan fonamentades en la normativa estatal i, per tant, passa part de la responsabilitat a l’Estat. Al seu torn, el subdelegat de l’executiu espanyol a Tarragona, el tortosí Joan Sabaté ha reiterat avui que la Generalitat disposa des del 19 de desembre dels 6,9 milions i que desconeix quina raó impedix a l’administració autonòmica transferir-los als municipis. “El govern d’Espanya ha fet la faena; ha tramitat els expedients, ha calculat l’import dels ajuts municipi per municipi i ha pagat”, ha insistit en una roda de premsa a la seu del Col·legi de Periodistes a Tortosa.

En este context, la “reunió urgent” entre administracions de què parla Presidència l’hauria reclamat telefònicament el Delegat del Govern de la Generalitat a l’Ebre, Xavier Pallarès, a Sabaté este dijous, 14 de febrer, segons ha admés Sabaté mateix, que ha negat que en cap cas la petició es fes la setmana passada, com deia la nota de Presidència. Sabaté s’ha mostrat obert a fer la reunió i incorporar els alcaldes, com li hauria demanat Pallarès, però ha volgut dixar clar que ara és la Generalitat qui ha de moure fitxa amb la materialització dels ajuts.

A més a més, Sabaté va reivindicar que el govern estatal “ha respost sempre des del primer moment i ha ofert la seua col·laboració tot i que la gestió de les emergències és competència de la Generalitat”, i ha dixat anar que si no es van mobilitzar recursos econòmics del Ministeri d’Agricultura per a combatre els efectes de l’incendi de la Ribera d’Ebre, va ser perquè el Departament d’Agricultura no ho va demanar. També ha aclarit que els 6,9 milions pels aiguats de la tardor del 2018 corresponen a la compensació del 50% dels danys ocasionats per aquella llevantada. L’altra meitat, fins als 13,8 milions amb què es van quantificar tots els danys finançables, corresponia assumir-la i pagar-la directament a la Generalitat.

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 74 = 75

Últimes notícies