HomeHistòriaMemòria DemocràticaEls 172 soldats sense identificar de Santa Magdalena ja reposen al cementiri...

Els 172 soldats sense identificar de Santa Magdalena ja reposen al cementiri de Móra d’Ebre

Una vintena de persones s’aplegava al cementiri de Móra d’Ebre. Era dissabte i estava a punt d’arribar el migdia. En un rogle, al fons, una placa senyalitzava una porta freda i metàl·lica. “En este espai es van inhumar les restes de soldats republicans no identificats del període de la Guerra Civil”. Dins, i en caixes, les restes de 172 persones restaven a l’espera. Només una de les caixes -la 173- lluïa un nom, el de Narcís Mediavilla Cardó, el cinquè identificat de la fossa de Santa Magdalena.

Encara avui, la fossa de Santa Magdalena, a Móra d’Ebre, és la més gran que s’ha obert mai a Catalunya del període de la Guerra Civil Espanyola. Està associada a un antic hospital de campanya, que va estar en funcionament durant els primers mesos de la batalla de l’Ebre.

Entre el desembre de 2020 i el juliol de 2021, els treballs arqueològics impulsats per la Generalitat van recuperar 177 cossos. L’anàlisi genètica ha permès, fins ara, identificar les restes de cinc dels individus recuperats. Durant els primers mesos, van ser els cossos de Josep Aubeso Rovira i d’Andreu Flores Flores, i més tard els de Ricardo García i Joan Guil.

Fa unes setmanes, el darrer: Narcís Mediavilla. Amb ell, és dona per conclòs el procés d’anàlisi genètica i creuament de dades, i els 172 cossos sense identificar restaran a l’espera que les proves genètiques d’algun familiar que busque algun desaparegut durant la batalla de l’Ebre coincidisquen amb l’ADN de les restes i es puga determinar la relació de parentiu.

Al cementiri de Móra d’Ebre, els germans David i Xavier Segarra Mediavilla homenatjaven el seu avi. “Vam començar a llegir i buscar informació sobre l’avi Narcís sense massa il·lusions”, explicaven a la porta del cementiri on ara l’han pogut enterrar. No el van conèixer i només conserven algunes fotografies, cartes des del front i alguns dibuixos. “Era un artista. Escultor de fusta i el van enviar al front, amb 32 anys. I pensem que, malauradament, definix molt bé el que va ser la Guerra”, argumentaven els germans.

Ara, les restes de Narcís Mediavilla, per decisió de la família es mantindran al cementiri de Móra d’Ebre, juntament amb les dels seus companys un cop s’han recuperat de la fossa de Santa Magdalena.

L’acte de retorn de les restes i la inhumació dels 172 cossos sense identificar va estar presidida pel director general de Memòria Democràtica, Alfons Aragoneses. “És important tot el procés. Cal recuperar les restes dels qui van lluitar per les llibertats i la democràcia i que puguen tindre un repòs digne, i que les famílies puguen tancar el dol”, va destacar Aragoneses. En la mateixa línia, l’alcalde Rubén Biarnés va assegurar que “era necessari tenir un espai al cementiri on puguen reposar, prop d’on van caure”. També ha recordat que encara hi ha moltes famílies que han de trobar els seus difunts.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

11 + = 20

Últimes notícies