HomeCulturaLa Galera celebrarà la XXIXª edició de la Fira de la Terrissa,...

La Galera celebrarà la XXIXª edició de la Fira de la Terrissa, de l’1 al 5 de maig.

Un any més terrissers i ceramistes d’arreu de Catalunya, l’Estat espanyol, Portugal, Marroc, Hongria i França es retrobaran a la Galera. La Fira estarà situada, com ja és habitual, entre els carrers Major i Sant Llorenç, plaça del Mercat, plaça de l’Ajuntament, Centre i Travessia del Forn.

A la Plaça del Mercat hi haurà un espai preeminent, dedicat a una comunitat autònoma: Cantàbria, on podrem conèixer de primera mà les tècniques i característiques de la ceràmica d’aquesta comunitat així com una mica més de la seva cultura i tradicions.

La Fira està organitzada per l’Ajuntament de la Galera i enguany ha cregut oportú introduir alguns canvis, com ara augmentar el número de tallers i que aquests els realitzen aquells artesans participants de la Fira que així ho han volgut. Els tallers són participatius i demostratius. Això vol dir que es podrà admirar el treball al torn tradicional de terrisser però també es podrà ser terrisser per una estona, mitjançant el torn elèctric, més petit i pràctic per a aquell que s’inicia en aquest món o també es podrà participar d’un taller on es
transferirà una imatge damunt del fang, contribuir a la creació d’una ciutat efímera o descobrir la tècnica de la creació d’un plat expandit a partir d’una placa esgrafiada i també veure una cuita de peces en viu, de la mà dels artesans d’Hongria.

A més de tallers, com a novetat d’aquesta edició, s’ha introduït una xerrada: “L’ofici de canterer a la Galera i Miravet, en l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l’Ebre” a càrrec de l’antropòloga: Íngrid Bertomeu Cabrera (dijous 2 de maig a les 11.00 h al Museu Terracota).

La presentació d’un llibre on la tradició de la terrissa de la Galera hi està molt present: “Vocabulari tècnic de la indústria terrissera catalana (1950)”de Ramon Violant i Simorra. I·lustracions de Ramon Noè Hierro (dijous 2 de maig a les 18.00 h, al saló de plens de l’Ajuntament).

Un concert de música amb instruments de terrissa elaborats pel Mestre terrisser local Joan Cortiella García, a càrrec de la Banda de música Sant Llorenç de la Galera (divendres 3 de maig, a les 20.30 h a la plaça de l’Ajuntament).

Com sempre, es podrà visitar el Museu Terracota (baixos de l’Ajuntament) amb el mateix horari de la Fira (de 10’00 a 14’00 h i de 16.00 a 21.30 h). A la Sala 1, hi trobarem l’Exposició permanent: Història de la terrissa i els terrissers de la Galera: procés artesà de creació d’una peça de terrissa, famílies de terrissers, tipologies de peces de la terrissa galerenca, etc.

Sala 2. Espai temporal: : “Ceràmica sigillata romana”, d’Ars Fictilis (Acte d’inauguració/presentació dimecres, 1 de maig, a les 11.30 h).

L’acte d’inauguració de la Fira de la Terrissa de la Galera, tindrà lloc l’1 de maig, a les 11.00 h i anirà a càrrec de la M. H. Sra. Anna Erra i Solà, presidenta del Parlament de Catalunya.

L’entrada a la Fira i els tallers són gratuïts. L’horari serà: de 10’00 a 14’00
hores i de 16’00 a 21’30 hores.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

41 + = 50

Últimes notícies