Els CDRs de la Covid-19

No parlaré aquí dels CDRs catalans, sorgits a Catalunya els últims anys com un moviment capacitat per a orquestrar grans mobilitzacions ciutadanes en defensa de la república catalana en aquests temps en què el Procés ha tingut, fins que la pandèmia ho ha fet saltar tot pels aires, un protagonisme gairebé absolut en el dia a dia mediàtic. Aquí vull parlar dels CDRs cubans, els Comitès de Defensa de la Revolució que aquest 2020 compleixen 60 anys. Impulsats per Fidel Castro, van constituir-se una mica abans del triomf del socialisme cubà i havien de ser els ulls i les orelles de la Revolució per alertar de qualsevol espurna contra-revolucionària en qualsevol àmbit públic o privat. Us sona?

Sempre he tingut simpatia pel “règim” comunista cubà, no ho negaré en aquestes alçades de la vida, però això dels CDRs em va generar i em continua produint un rebuig inapel·lable. Veïns que espien veïns, dins i fora de casa seua per determinar si són enemics de la Revolució i denunciar-los perquè els castiguin.

Ara amb tot això de la pandèmia el govern català ens demana que avisem els Mossos si detectem reunions de persones a la casa o al pis del costat que no són del mateix nucli familiar. No m’ho invento, ho va dir el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, la setmana passada. Ell en diu corresponsabilitat, però a mi em sona més a CDRs de la Covid-19. Durant els mesos durs del primer confinament, molts vam veure veïns vigilant des del balcó o la finestra que ningú se saltés determinades normes que segons el poble o ciutat no tenien cap sentit. Maldaven, feien fotos o criticaven per les botigues, sense que ningú els hagués demanat vigilar res. Ara que sí que hi ha una petició o suggeriment explícit, què pot passar?

La situació és greu i tots n’hem de prendre consciència, però tanta paranoia sobra una mica i que consti que no tinc cap mena d’interès a fer una festa privada a casa.

Roser Royo
Roser Royo
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

41 + = 49

Últimes notícies