Els delictes comesos a Tortosa durant el segon trimestre de l’any han augmentat en un 7,84 % en relació als tres primers mesos de 2024, segons les dades trimestrals sobre el balanç de criminalitat que ha fet públiques el Ministeri de l’Interior a partir de la informació que aporten tots els cossos policials. Un percentatge que arriba gairebé al 10 % si es descompten els ciberdelictes. Este creixement constata la preocupació ciutadana per la seguretat a la capital del Baix Ebre.
En concret, entre els mesos d’abril i juny se van cometre un total de 495 infraccions penals, una xifra que es traduïx en una mitjana situada entre els cinc i sis delictes diaris. Durant este període han augmentat els homicidis dolosos i assassinats en grau de temptativa (dos casos), els delictes contra la llibertat sexual i els robatoris amb violència i intimidació, i han disminuït les sostraccions de vehicles. Entre gener i març, el nombre delictes va ser de 459.
No obstant estos indicadors, les dades delinqüencials a Tortosa entre gener i juny de 2024 mostren una millora en relació al mateix semestre de l’any passat. Tot i que el nombre de delictes ha augmentat en l’últim trimestre, les xifres comparatives semestrals indiquen una tendència positiva, amb una reducció del 2,2 % en el total de delictes respecte del mateix període de l’any passat. Així, de 975 s’ha passat a 954.
A Amposta, l’altre municipi de les Terres de l’Ebre que té més de 20.000 habitants i, per tant, també s’inclou en l’estadística trimestral del balanç de criminalitat, gairebé no existix variació dels fets delictius comesos entre els dos primers trimestres de l’any. Entre gener i març n’hi van haver 334 i entre abril i juny 333. Tot i així hi ha una dada rellevant: els robatoris amb força en domicilis, establiments i altres instal·lacions s’han reduït en un 50 %. Dels 28 delictes del primer trimestre s’ha passat a 14 en el segon.
Les dades de criminalitat a Amposta no són tan bones si es compara el nombre de delictes comesos durant el primer semestre de 2024 (667) amb el mateix període de l’any anterior (606). La informació del Ministeri de l’Interior constata que hi ha un increment del percentatge del 10,1.
L’estadística del Ministeri de l’Interior discrimina entre la criminalitat convencional (homicidis, delictes sexuals, robatoris, furts, sostraccions de vehicles o tràfic de drogues, entre d’altres) i la denominada cibercriminalitat (estafes informàtiques i altres ciberdelictes com robatori d’identitat, phishing -frau que simula una identitat falsa per a aconseguir informació confidencial- o ciberextorsió, entre d’altres).