HomeSalutEl nombre de morts per suïcidi en jóvens triplica les morts per...

El nombre de morts per suïcidi en jóvens triplica les morts per accidents de trànsit a l’estat espanyol

Les infermeres del Col·legi d’Infermeres de Tarragona (CODITA), que agrupa professionals del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, alerten que cada dia a Espanya se suïciden 11 persones, és a dir, hi ha una mort cada 2 hores i quart, la qual cosa el 2022 va suposar un total de 4.227 morts. A escala mundial, 703.000 persones se suïciden cada any, la qual cosa suposa una mort cada 40 segons.

A Espanya, el suïcidi és la primera causa de defunció entre els jóvens de 15 a 29 anys. Segons la doctora Georgina Casanova, infermera de CODITA, experta en salut mental i suïcidi, i sotsdirectora del Campus Terres de l’Ebre de la Universitat Rovira i Virgili, “el suïcidi suposa gairebé el triple de morts que per accidents de trànsit, 13 vegades més morts que per homicidis, 90 vegades més morts que per la violència de gènere”.

 

Casanova recorda que “per cada persona que mor per suïcidi, unes altres vint ho han intentat, és a dir, uns 80.000 intents a l’estat espanyol cada any”. L’estadística diu que els intents de suïcidi són de dos a quatre vegades més freqüents en dones, però que els hòmens, quan ho intenten, utilitzen mètodes més letals. Casanova recorda que les persones que pensen en el suïcidi sovint no tenen clar que vulguen morir, però sí que volen dixar de patir. “Això cobra encara més importància amb els adolescents i joves. Per tot plegat, és important que puguen expressar les seues emocions, i puguen ser acompanyats, si cal per un professional”, reivindica. Al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, l’any 2022 se van suïcidar 71 persones (53 eren hòmens i 18, dones), cinc menys que l’any 2021. Casanova cita factors protectors com les relacions personals sòlides, les creences religioses o espirituals, estratègies d’afrontament, hàbits de vida saludables, existència d’un projecte de vida o l’autoestima.

Amb dades més recents provisionals, publicades per l’Institut Nacional d’Estadística de l’any 2023, a Catalunya s’hi van notificar 626 defuncions per suïcidi i autolesió de residents, la qual cosa representa una taxa estandarditzada de 9,1 morts per cada 100.000 habitants. Esta taxa continua sent superior a la que es va registrar abans de la pandèmia.

La mortalitat per suïcidi ha oscil·lat durant els darrers deu anys, i en destaca el 20 % de descens de defuncions en dones de 15 a 29 anys. El grup demogràfic amb major taxa de mortalitat per suïcidi és el d’hòmens majors de 65 anys, amb 18,2 morts per cada 100.000 habitants.

Les dades en clau catalana es van donar a conèixer en el marc de la jornada intersectorial “La prevenció del suïcidi: un compromís de tots”, que es va fer a a la seu del Departament de Salut, amb l’assistència de més de 200 professionals de diferents àmbits.

A través del desplegament del primer Pla de prevenció del suïcidi de Catalunya 2021-2025 (PLAPRESC), la Generalitat de Catalunya treballa amb el doble objectiu de reduir, per al 2030, la taxa de temptatives i morts per suïcidi en més d’un 15 %, i reduir-ne l’estigma social.

Codi risc suïcidi

El Codi Risc Suïcidi (CRS) és el procés assistencial que definix les actuacions per al cribratge i valoració clínica del risc de suïcidi, així com la coordinació entre centres sanitaris. En casos de risc moderat o elevat, mitjançant l’activació del codi s’establix una via d’atenció i vinculació urgent de la persona afectada a un Centre de Salut Mental (CSM), on la mitjana de temps d’espera és de tres dies en centres infantils i juvenils i de 8 dies en centres d’adults. Als CSM, els pacients reben atenció especialitzada ambulatòria i seguiment.

L’any 2023, se va realitzar el cribratge CRS en 8.123 casos atesos per conductes suïcides, un 7 % més comparat a l’any anterior. S’apunta la hipòtesi d’una millor capacitat de detecció de conductes suïcides.

Concretament, se van registrar 4.108 episodis per temptativa de suïcidi a Codi Risc Suïcidi (CRS), que suposen 52 temptatives no letals per cada 100.000 habitants (11,25 diàries). Un 68 % d’estes temptatives són de dones (2.800 casos), i en particular destaca la taxa en noies de 15 a 29 anys (176,3 per 100.000 habitants). Amb tot, en el grup poblacional de dones se veu un decreixement del 5 % respecte a l’any 2022. En homes, en canvi, s’observa un creixement de 7% respecte al 2022, amb un total de 1.308 temptatives, 34 d’estes en menors de 15 anys.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

34 + = 37

Últimes notícies