Els fons nuclears han augmentat la partida prevista per als anomenats projectes d’alt impacte destinats a diversificar l’economia de les àrees nuclears d’Ascó i Vandellòs. Fruit d’aquesta ampliació en els ajuts previstos, s’ha complementat una inversió de 13,6 milions d’euros, que han generat ja -o tenen previst fer-ho properament- 39 nous llocs de treball.
La primera reunió de l’any de l’òrgan de governança del Fons de Transició Nuclear, celebrada este dimecres -dia 15- a Tortosa, va fer oficial este increment d’ajut, amb l’objectiu d’anar creant, de forma progressiva, un teixit econòmic alternatiu a les centrals nuclears. El calendari de tancament del Govern de l’Estat, àmpliament criticat pels partits de l’oposició, preveu el tancament de totes les centrals nuclears espanyoles entre 2030 i 2035 i entre Ascó i Vandellòs se perdrien prop de 3.000 llocs de treball.
Per a combatre l’impacte socioeconòmic que suposarà el tancament de les centrals nuclears, des de la Generalitat s’ha augmentat la partida a les inversions d’alt impacte. El secretari general d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat, Jaume Baró, va presidir la reunió de l’òrgan de governança i va detallar que els ajuts ja s’han atorgat a aquests 22 nous projectes. La Terra Alta concentra la mitat d’estos ajuts d’alt impacte, amb onze projectes, seguida del Baix Camp, amb quatre projectes i les Garrigues, amb tres. Dos projectes beneficiaris són a la Ribera d’Ebre i un, al Baix Ebre. I també tindrà un projecte finançat amb este augment dels fons el Segrià.
En la mateixa reunió de l’òrgan de governança dels fons, Baró també va donar a conèixer que abans del proper dimarts, dia 21, els ajuntaments rebran la segona bestreta dels fons de l’any 2023, que estava pendent de liquidar-se. Està previst que 75 dels 96 ajuntaments de les dos àrees nuclears catalanes reben 60,47 milions d’euros. Seran uns dos milions d’euros per als municipis de la zona Penta I i uns 452.000 euros per l’àrea Penta II. La primera bestreta es va abonar el gener de 2024 i va repartir 174.000 euros entre tots els ajuntaments beneficiaris del fons, tant del Penta I com del Penta II. Els 21 ajuntaments que no rebran la segona bestreta ho faran pròximament, un cop se resolguen les reformulacions que han patit alguns dels seus projectes de finançament.
El finançament dels fons de transició nuclear de 2023 que s’ha repartit entre els ajuntaments -fruit de diverses modificacions en la llei del fons- s’ha de destinar també a iniciatives de foment d’ocupació i diversificació econòmica en l’àmbit municipal. En l’última reunió del fons també es va acordar l’allargament del termini per a poder efectuar estes inversions, que tindran com a data límit el juny de 2026.
Pel que fa als fons de 2024, encara s’ha de determinar el total de producció i facturació de les centrals nuclears catalanes, que determina el muntant final dels fons nuclears. Tot i això, des de la Generalitat preveuen una xifra similar a la de 2023. El secretari d’Empresa i Ocupació assegura que ja hi ha “compromesos” 49 milions d’euros de la recaptació, que es destinaran a empreses i projectes de generació d’ocupació que es resoldran properament. D’altra banda, també esperen poder augmentar esta xifra amb uns 40 milions d’euros més, que també es faran arribar al teixit econòmic de les comarques situades al voltant de les centrals nuclears d’Ascó i Vandellòs.