MONTSIÀ // Una pel·lícula epistolar entre el paisatge de dos ciutats, Barcelona i Buenos Aires, entre dos amigues que volen continuar fent cinema juntes, malgrat la distància. A Transoceánicas, Lucía Vassallo i Meritxell Colell exploren les possibilitats narratives del cinema amb un documental que s’estructura a partir de correus electrònics i cartes, com si es tractés d’un joc surrealista. Este dijous a la nit, esta producció catalana es va projectar en la inauguració de la sisena edició de mónFILMAT Festival Internacional de Cinema i Paisatge, organitzat per Lo Pati – Centre d’Art de les Terres de l’Ebre i en el qual el paisatge esdevé motor de l’acció i és considerat pròpiament com un personatge.
Fins diumenge, el bon olfacte cinematogràfic de Xavier Miró -programador del festival- es desplegarà en un programa que ens permetrà viatjar per la Meseta espanyola, la Costa Brava, el Pirineu aragonès, Califòrnia, pels camps de refugiats del sud de França, per l’Alemanya del teló d’acer, o fins i tot per les carreteres del massís dels Ports, per Ulldecona i Godall- “Pel context sanitari, esta és una programació potser menys internacional i més peninsular que anys anteriors, però no per això menys atractiva”, explica. El festival permetrà viatjar lluny a través de les imatges i comptarà amb la visita d’alguns dels ‘autors de proximitat’ que contextualitzaran l’obra i ajudaran a comprendre-la.
Com ha passat en tants d’altres festivals, esta serà una edició de transició, condicionada per la pandèmia, que inclourà projeccions a partir de les 22 h, però també programació en línia a través de la plataforma Festhome, a la qual es podrà accedir des de www.lopati.cat i les xarxes socials de Lo Pati. El programa preveu tretze llargmetratges, vint-i-dos curtmetratges i un work in progress. “La programació enguany està marcada per la introspecció, per l’autoreflexió, sempre amb el paisatge com a teló de fons. Esta pandèmia i els respectius graus de confinament ens han donat més estones per a parlar amb nosaltres mateixos i diversos films programats van en esta línia”, argumenta Miró.
Entre la programació es podrà veure Josep un film del director i dibuixant Aurel que retrata el drama de les persones exiliades d’Espanya cap a França al final de la Guerra Civil. O la multipremiada Las Niñas, un film ambientat en una escola religiosa als anys noranta que a més es projectarà avui divendres a la nit en un espai singular d’Amposta com l’antic Col·legi de les Monges, en un intent d’unir continent i contingut en una nit de cinema a la fresca.
Un festival pensat amb clau de territori
“Enguany, després de l’impàs de la pandèmia i els confinaments, hem recuperat la presència de les foodtrucks en algunes de les sessions i, també, els invitats que presentaran algunes de les seues obres. A més, tornarem a projectar a la Ràpita i per primer cop arribarem a Tortosa”, ha explicat Aida Boix, directora de Lo Pati – Centre d’Art de les Terres de l’Ebre. Precisament, avui divendres a les deu de la nit, a la plaça dels Dolors de Tortosa es podrà veure Last Words de Jonathan Nossiter. Es tracta d’un film no estrenat comercialment que ha enamorat els nombrosos festivals internacionals per on ha passat; una faula futurista on el cinema és un record i on el bé col·lectiu ha desaparegut. Este dissabte, el film Lúa Vermella de Lois Patiño -estrenat al MOMA de Nova York i projectat a la Berlinale- es projectarà al Museu de la Mar de l’Ebre de la Ràpita i permetrà fer un viatge per la Galícia màgica de les llegendes, els misteris i la tragèdia.
Autors de casa
El festival de cinema mónFILMAT vol ser una plataforma per a difondre, també, l’obra dels autors de les Terres de l’Ebre. Així el programa inclou Deshabitado del realitzador ampostí Pau Bertomeu, un curtmetratge que ens porta a Godall, en una vella casa, per a parlar-nos del temps i del pas de la vida. Per la seua banda, el director de cinema Manel Raga, d’Ulldecona, presentarà el seu nou treball Homenatge a Judes, sobre els records de la seua Ulldecona natal i amb La Passió com a peça central. També es projectarà Long board Terres de l’Ebre, del jove realitzador de Deltebre Jaume Cebolla, un audiovisual que presenta els Ports com a espai privilegiat per a la pràctica del descens amb patí en línia. Tota la programació es pot consultar al web www.lopati.cat.