HomeEconomiaEls habitatges de la colònia industrial de Flix es posaran a la...

Els habitatges de la colònia industrial de Flix es posaran a la venda en dos anys

Flix conserva l’única colònia química encara habitada de Catalunya. Coneguda com “lo barri”, tota la urbanització que envolta la fàbrica és propietat de l’empresa Ercros, i durant dècades l’ha cedit als empleats i directius de l’empresa sense cap cost de lloguer. Tant els habitatges com les avingudes i els equipaments presenten un estat de degradació elevat per la manca d’inversió dels darrers anys; i ara, amb el tancament de gairebé tota activitat de la fàbrica, l’empresa treballa en la cessió dels carrers i els serveis a l’Ajuntament de Flix.

Segons les previsions del consistori, d’aquí a dos anys els habitatges es podrien posar ja a la venda perquè els seus habitants puguen adquirir-los en propietat i també per a nous propietaris. L’alcalde, Francesc Barbero, assegura que “en la cessió d’espais del barri, curiosament, és un dels únics aspectes en què hi ha hagut una bona entesa amb Ercros”.

L’empresa química ha cofinançat la Llei de barris i s’han pogut renovar algunes avingudes, i properament té previst rehabilitar el carrer Ernest Scheef. “Des de l’Ajuntament no recepcionarem cap zona que no estiga correctament urbanitzada, i és un procés que va assumint l’empresa” i que passa també per la renovació del sistema de línies elèctriques i el clavegueram de gran part de la colònia.

El passat mes de gener, l’empresa Ercros va cedir a l’Ajuntament el tram superior de l’avinguda Francesc Ripoll, l’espai de l’antic parc infantil de la colònia i la zona de l’actual parc de Bombers. Abans també havia cedit la zona esportiva de l’antiga caserna de la Guàrdia Civil, la plaça Sant Jaume, el carrer Dr. Stroof, la plaça Dr. Müller, la resta de l’avinguda Francesc A. Ripoll, el carrer Albert Quintana i l’avinguda de Flix.

El consistori ja va efectuar la reparcel·lació urbanística de les diverses zones de la colònia per tal de poder recepcionar-les i gestionar-les des de l’àmbit públic. La renovació i l’adequació dels espais és un pas previ a la segregació urbanística de les finques i, després, l’empresa química preveu posar-les en venda.

“S’oferiran a les famílies que porten temps vivint als habitatges com a treballadors de la fàbrica, i també confiem que la posada en venda ajude a solucionar els problemes del parc d’habitatge que ara mateix hi ha a Flix, on és molt difícil trobar cases disponibles”, destaca el batlle.

Tot i que la colònia va arribar a la plena ocupació durant els períodes de més activitat a la fàbrica -les dècades dels cinquanta i els seixanta- actualment gran part dels habitatges es troben buits o en situació d’abandonament. Només algunes desenes de famílies hi seguixen vivint encara com a treballadors o també en condició d’extreballadors i de jubilats.

Un d’estos és Jaume Masip, president de l’associació cultural La Cana. Com a treballador, la fàbrica li va facilitar un habitatge, i al 2016 es va presentar voluntari perquè l’acomiadessen en el darrer reajustament de plantilla, perquè una altra persona més jove pogués conservar el lloc de faena. Llavors, Ercros va optar per continuar cedint l’habitatge a la seua família, que sempre hi havia viscut. “Hi ha molts habitatges buits, i algunes de les famílies que hi hem viscut sempre hem cuidat la nostra casa i l’hem anat adequant”, destaca Masip. “D’altra banda, però, sí que hi ha domicilis que conserven la mateixa cuina que tenien als anys 40 o 50, perquè hi han viscut persones de forma temporal o perquè les famílies optaven per no renovar els equipaments de l’habitatge, que és propietat d’Ercros”, afegix.

Per tal de posar els habitatges en venda, però, caldrà renovar la connexió de servei elèctric de la majoria d’edificis i també les línies elèctriques i les diferents subestacions de la colònia. “Es troben molt deteriorades i antiquades, i és una inversió important i imprescindible”, defensa Masip. En la mateixa línia, el batlle Francesc Barbero destaca que cal fer una segregació de totes les línies i també hi ha d’haver ac- tuacions importants a la xarxa de clavegueram. “Queden, llavors, molts assumptes encara per solucionar amb Ercros, i per això pensem que l’activitat industrial ha de continuar”, conclou.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

3 + 1 =

Últimes notícies