HomeSocietatEls municipis nuclears rebutgen la construcció d’un magatzem centralitzat de residus

Els municipis nuclears rebutgen la construcció d’un magatzem centralitzat de residus

L’Associació de Municipis situats en àrees de centrals nuclears (AMAC) rebutja la política de residus del Govern de l’Estat i demana que no s’opte per construir el magatzem temporal centralitzat (MTC) de Villar de Cañas.

Per primer cop, l’entitat que aglutina els municipis en zones nuclears de tot l’Estat rebutja el dipòsit centralitzat i demana a l’executiu que opte directament per la construcció d’un magatzem geològic profund que segelle els residus nuclears de forma definitiva. L’AMAC va ser partidària de situar el magatzem centralitzat de residus nuclears a Ascó.

La forta polèmica va durar anys, fins que el primer Consell de Ministres de Mariano Rajoy, al desembre de 2011, va fer oficial que el magatzem aniria a Villar de Cañas (Conca), que era una de les peticions de la presidenta manxega Maria Dolores de Cospedal. Deu anys després, però, el magatzem encara no s’ha començat a construir.

La qualitat del terreny i, sobretot, l’oposició dels socialistes manxecs, amb Emiliano García-Page al capdavant -que va rellevar Cospedal a la Junta- va portar Pedro Sánchez a congelar el projecte. Tot i això, l’esborrany del VII Pla de residus radioactius d’Enresa -l’empresa pública que gestiona els residus nuclears- encara planteja la construcció d’un MTC, evitant fer menció explícita a Villar de Cañas.

Des d’AMAC lamenten que els constants endarreriments i l’oposició política han acabat provocant que els residus nuclears s’hagen hagut d’emmagatzemar, de forma provisional, en Magatzems Temporals Individuals (MTI) dins el recinte de les centrals. La central d’Ascó va posar en marxa el seu magatzem individual al 2013, i properament n’haurà de construir un de nou, com també farà Vandellòs.

L’alcalde d’Ascó, Miquel Àngel Ribes, ha assegurat en declaracions a Vídeo Ascó Televisió que el MTC de Villar de Cañas no es farà “per falta de voluntat política” i ha assegurat que “la solució passa ara per un magatzem geològic profund, que done una solució definitiva als residus nuclears” i que es dixe d’optar per magatzems temporals com a solucions transitòries.

El magatzem geològic profund podria trigar uns cinquanta anys a entrar en funcionament en cotes soterrades i hauria de segellar els residus de totes les centrals. La primera instal·lació d’este tipus s’està construint a Finlàndia amb un projecte pioner dins la indústria nuclear.

D’altra banda, l’AMAC també ha demanat l’allargament de la vida útil de les centrals nuclears més enllà dels quaranta anys d’activitat. Per a l’entitat, la nuclear és ara mateix una energia de transició fins que no hi haja un desplegament ordenat i sòlid de les renovables.

Ribes ha destacat que “l’energia nuclear pot ser una opció de futur, i més després que haja estat declarada energia verda per la Comissió Europea”. “Pot ser l’energia de transició fins Al desplegament de les fonts d’energia renovable”, ha afegit.

Al Congrés

Davant la indefinició del Govern de l’Estat en els darrers anys, la diputada d’ERC al Congrés, Norma Pujol, ha presentat una bateria de preguntes a la mesa sobre les previsions de l’executiu envers la construcció del Magatzem Temporal Centralitzat de Villar de Cañas i el magatzem geològic profund. També, sobre el calendari de construcció dels magatzems individuals a Ascó i Vandellòs i la previsió d’anys en funcionament.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

12 + = 15

Últimes notícies