HomeEconomiaEls municipis nuclears, satisfets amb la desestimació de l’ATC de Villar de...

Els municipis nuclears, satisfets amb la desestimació de l’ATC de Villar de Cañas

Els municipis nuclears veuen amb bons ulls el setè Pla general de residus radioactius, que descarta construir el Magatzem Temporal Centralitzat (MTC) de Villar de Cañas. El combustible gastat, d’alt component radioactiu, es quedarà en Magatzems Temporals Individualitzats (MTI) a les mateixes centrals nuclears fins que es construïsca el Magatzem Geològic Profund, on es dipositarà de forma permanent quan estiga construït, al 2073, segons les primeres previsions.

L’Associació de Municipis en àrees nuclears (AMAC) ha demanat que se n’acceleren els terminis. L’alcalde de Vandellòs i vicepresident d’AMAC, Alfons Garcia, ha assegurat que “el magatzem geològic profund és a molt llarg termini, cap al 2073”. “A nosaltres ens agradaria, però, que això es pogués accelerar i que els terminis se situen al voltant de 2050 per al magatzem geològic profund”, ha assegurat Garcia en declaracions a la Televisió de Vandellòs.

En la mateixa línia, la segona tinent d’alcalde de l’Ajuntament d’Ascó, Carolina Baiges, ha assegurat en decla-racions a VAT que “els períodes en la gestió dels residus no s’han d’allargar en el temps” i ha demanat que “es vetlle per les mesures de segu- retat que pertoca en la gestió del combustible gastat”.

Tot i això, des d’AMAC celebren que finalment s’opte per prescindir de l’MTC, que havia de centralitzar tots els residus de les centrals nuclears de l’Estat fins que no es pose en marxa el geològic profund.

Amb el nou Pla de residus, el Consell de Se- guretat Nuclear proposa que els residus es queden en Magatzems Individuals a cadascuna de les centrals nuclears que hi ha en funcionament. Així, els residus nuclears es quedaran -segons les previsions del Pla- durant cinquanta anys més als complexos nuclears. Garcia assegura, però, que “era una reivindicació dels municipis, que ja es va forma- litzar fa uns sis mesos i que satisfà tant les empreses de les centrals com les organitzacions ecologis- tes, ja que s’evita el moviment de residus” des dels magatzems indivi- duals al centralitzat.

Els residus nuclears de les centrals d’Ascó actualment es dipositen al Magatzem Individual que va entrar en funcionament l’any 2013. Està previst, però, que els dipòsits arriben al màxim de la seua capacitat durant els propers dos anys, i properament es començarà a construir un espai per a dipositar el combustible gastat fins al final de l’operació de les centrals, prevista per a 2032. Els pressupostos generals de l’Estat preveuen, de fet, destinar una partida d’11,75 milions d’euros a construir el nou magatzem.

Properament, també s’haurà de construir un nou espai d’emmagatzematge per als residus de Vandellòs II, ja que a hores d’ara és l’única central nuclear de l’Estat que no disposa d’MTI.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 82 = 84

Últimes notícies