HomePolíticaEls partits demanen 100 M€ als Pressupostos de l’Estat per a combatre...

Els partits demanen 100 M€ als Pressupostos de l’Estat per a combatre la regressió del Delta

La protecció del delta de l’Ebre s’emporta la major part de la inversió que els grups del Congrés reclamen per a destinar al territori en els pressupostos generals de l’Estat de l’any que ve. De les 58 esmenes que han presentat Esquerra (7), Junts (27), el PDeCat (21) i el Partit Popular (3), n’hi ha vuit que fan referència al Delta i que sumen un import total de 99,5 milions d’euros.

La principal despesa va destinada a dotar el Pla Delta de l’Estat, que encara no s’ha fet públic. ERC aposta per una partida de 45 milions d’euros i Junts per una de 20 milions. Els juntaires reclamen també construir dics de contenció a la costa entre l’Ampolla i Deltebre (11,8 milions), la millora de la costa de la badia dels Alfacs (10 milions) i la mobilització urgent de sorres (6,1 milions). A més, coincidixen amb el PDeCat a l’hora de reclamar 2,8 milions d’euros per a dragar la badia del Fangar. Els de Ferran Bel afegixen també una esmena d’1,5 milions d’euros per al camí de guarda dels Alfacs.

Per ara, el Ministeri per a la Transició Ecològica preveu invertir l’any vinent 2,5 milions d’euros en treballs preventius de protecció del delta de l’Ebre. És el que falta dels 4 milions d’euros anunciats, 1,5 dels quals ja s’han executat. A banda, cal afegir 430.000 euros, que Costes ha pressupostat per al manteniment del litoral de tota la demarcació. Durant este mes de novembre la ministra Teresa Ribera visitarà el territori per a concretar el Pla Delta, el qual estarà dotat amb fons europeus Next Generation.

 

Partides per als ajuntaments

D’entre les esmenes, encara destaquen altres partides importants, com els 31,2 milions d’euros que vol ERC per a actualitzar els plans de seguretat nuclear o els 30 que proposa Junts per a construir el quart pont de Tortosa. La resta, com és habitual, són esmenes que els ajuntaments envien als diputats del seu partit per a lluitar-les a Madrid.

Així passa amb el cas de Tortosa, on el PDeCat demana 2,5 milions d’euros per a l’ampliació de l’Auditori Felip Pedrell o 1 milió per a rehabilitar el Mas del Bisbe de Bítem, dos dels projectes pendents del mandat de Meritxell Roigé.

També, Esquerra ha registrat dos esmenes per a Amposta, una de 6 milions d’euros per a rehabilitar l’antic col·legi de les Teresianes i una altra de 2 per a completar la construcció de la residència per al Centre de Tecnificació.

I per la seua banda, Junts ha presentat una partida de 600.000 euros per a remodelar el nucli antic d’Arnes, una altra de 375.000 per a evitar inundacions al tram de l’N-340 a l’Aldea o una esmena de 4,5 milions d’euros per a arranjar el camí de Subarrech entre Móra d’Ebre i Garcia.

Deltebre és un altre municipi previst a les esmenes als pressupostos generals. El PDeCat ha reclamat la cessió per part de l’Estat de la finca de Bombita i del port Illa de Mar. També han demanat 3,8 milions d’euros per a adequar aparcaments a les platges de la Marquesa, el Fangar i Bassa de l’Arena, 800.000 euros per a transformar la Cambra Arrossera en un fab lab i coincidix amb Junts a proposar una partida per a urbanitzar el passeig del Carrilet per sobre del desguàs del Préstamo.

 

Marge per a negociar

El conjunt de les actuacions a l’Ebre que es demana que siguen incloses en els pressupostos de l’Estat pugen a 248,5 milions d’euros, davant dels 23,5 en inversions territorials que ja s’han consignat. Grups com ERC i el PDeCat veuen marge per a incloure-hi les seues esmenes, i més tenint en compte que el govern de Sánchez necessitarà els seus vots per a tirar endavant els últims comptes de la legislatura.

“És veritat que si el Govern depengués només dels nostres quatre vots, tindríem més força negociadora”, diu Ferran Bel (PDeCat). “Les esmenes territorials tindran un pes especial en la nostra negociació, i confio que hi haurà més marge perquè ens n’accepten alguna”, afegix el diputat tortosí.

La representant ebrenca d’ERC, Norma Pujol, explica que la seua formació enguany ha optat per triar esmenes territorials molt concretes “per a poder aconseguir que siguen una realitat”. Durant la negociació, assenyala Pujol, buscaran “la complicitat d’altres partits catalans per a votar conjuntament algunes esmenes”.

En canvi, Junts, que ha dixat clar que votarà en contra dels comptes de Sánchez, i espera rebre el suport a les seues esmenes sense participar de les negociacions. “Les presentem i esperem que si els altres les consideren correctes, sobretot les del delta de l’Ebre, hi voten a favor”, indiquen fonts del partit en l’àmbit ebrenc.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

6 + 4 =

Últimes notícies