L’incident mediambiental provocat el 8 de desembre pel vessament al mar de 26 tones de pèl·lets de plàstic que transportava el buc de càrrega Toconao quan navegava davant les costes gallegues ha tornat a posar en primer pla de l’actualitat la contaminació per microplàstics al litoral de Tarragona i de l’Ebre.
A diferència de Galícia, la contaminació de pèl·lets de plàstic atribuïts a vessaments relacionats amb algunes empreses del complex petroquímic de Tarragona no és un episodi puntual sinó continuat en el temps, i esdevé una seriosa amenaça per a zones protegides com la del delta de l’Ebre. Una àrea geogràfica ja força castigada per la contaminació dels microplàstics que arrossega el riu Ebre fins al mar procedents de la desintegració d’envasos, ampolles i films alimentaris, així com de polièster provinent de fibres sintètiques de vestits. L’ampostí Xavier Curto és el coordinador de Surfrider Espanya, una ONG que porta tres dècades lluitant contra la contaminació marina i, especialment, els vessaments de microplàstics. “Tarragona és un dels punts negres de contaminació a Europa perquè entre el 50 i 60 per cent de tot el plàstic que es produïx a l’Estat espanyol es fabrica aquí. Esta activitat genera moltes pèrdues de pèl·lets de plàstic que no només contaminen platges com les de Vila-seca sinó que altres espais naturals protegits com el delta de l’Ebre”, explica Curto.
Les llevantades, i especialment temporals com el Gloria o el Filomena, han contribuït a transportar pèl·lets de plàstic des de Tarragona fins a les platges del delta de l’Ebre, com és el cas de la Marquesa “on se n’han trobat en concentracions importants”, segons assegura Jordi Oliva, cofundador de Good Karma Projects, una ONG centrada a desenvolupar projectes educatius i de conscienciació mediambiental, amb seu a Tarragona.
Contaminció persistent
Fa només un mes, a instàncies de Good Karma Projects i Surfrider, l’Administració catalana va admetre portar a tràmit la sol·licitud de procediment d’exigència de responsabilitat ambiental a causa de la contaminació persistent per pèl·lets de plàstic a Tarragona. Esta investigació permetrà elaborar una resolució que determinarà si existix o no la responsabilitat ambiental per la contaminació amb pèl·lets de diverses empreses ubicades al complex petroquímic de Tarragona. “En cas de confirmar-se esta responsabilitat, la resolució haurà de concretar les mesures de prevenció de la contaminació i de reparació de dany a dur a terme per les empreses implicades, entre altres coses”, afegix Curto.
De moment, el Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat ja investiga fins a tretze empreses per contaminació amb pèl·lets de plàstic per incompliment de la Llei de responsabilitat ambiental. El coordinador de Surfrider considera que cal una acció responsable de les empreses involucrades i la cooperació de les autoritats per garantir la sostenibilitat d’esta zona del litoral mediterrani. “Ha estat precisament la falta d’una regulació i de responsabilitat la que va conduir a Good Karma Projects i Surfrider a sol·licitar començar este procediment legal per a exigir responsabilitat mediambiental a determinades empreses del polígon petroquímic de Tarragona”, apunta Curto.
Exhaustiu estudi
Des de 2018, Good Karma Projects ha estat duent a terme un exhaustiu estudi i documentació sobre este problema ambiental amb epicentre a Tarragona i evidenciant-ne l’extensió. “Després de més de cinc anys de treball del voluntariat en el te- rreny hem aconseguit recopilar la informació necessària i irrefuta- ble per deixar de qüestionar l’ori- gen de la contaminació”, assegura Oliva.
D’altra banda, la setmana passada, la Fiscalia de Tarragona va obrir diligències d’investigació per determinar possibles responsabilitats penals per les fuites de pèl·lets de plàstics. Esta investigació arriba a instàncies de la fiscalia del Tribunal Suprem arran del vessament de pèl·lets davant les costes gallegues.
Un estudi publicat per l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona i el Departament d’Entorn Construït de la Universitat d’Aalborg ha constatat que la presència de microplàstics al litoral del delta de l’Ebre s’ha triplicat des de l’any 2000.