HomeSocietatEls treballs arqueològics a la celòquia del Castell d'Amposta descobreixen estructures medievals...

Els treballs arqueològics a la celòquia del Castell d’Amposta descobreixen estructures medievals d’alt valor històric

AMPOSTA // Les excavacions arqueològiques que s’han estat realitzat durant el mes de juny a la celòquia del Castell, fase primera de les obres de posada en valor i recuperació d’aquest espai històric, han servit per traure a la llum diferents estructures medievals d’un alt valor històric. Així ho ha explicat aquest dimecres al matí, l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, qui ha fet una visita d’obres a la zona, acompanyat de l’arquitecte de l’obra, Carles Brull, i l’arqueòloga responsable de les excavacions, Judit Siurana. “La posada recuperació i posada en valor de la celòquia del Castell és una actuació emmarcada en el projecte de recuperació de la façana fluvial d’Amposta, un projecte que va començar el 2016, amb la recuperació de l’arc gòtic“, ha explicat l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, “un projecte que no tenim cap mena d’intenció d’aturar, perquè ens permetrà configurar un espai d’un alt atractiu turístic i d’un important valor patrimonial i històric“. Així, l’alcalde ha avançat que en aquesta fase d’excavació arqueològica de la zona de la celòquia “s’ha pogut recuperar informació valuosa per conèixer la història de la ciutat“.

En concret, a la zona del tercer fossat del castell, fins ara ocupat per rebliments de terra i restes de murs d’època moderna de finals XIX i XX, ha aparegut el tancament parcial del fossat al cantó del riu amb una estructura que dona continuïtat a la de l’arc gòtic ja restaurat l’any 2017. També ha aparegut restes d’un arrencament d’un altre arc de les mateixes característiques que devia contribuir al tancament de la boca del fossat per aquella banda; i s’ha pogut alliberar en tota la seva extensió l’espai corresponent a un potent fossat que arriba arran d’aigua i que fins i tot es planteja si havia pogut servir d’embarcador particular del Castellà, ja que dintre del recinte no hi ha un altre accés al nivell del riu. A l’entorn del que ja s’intuïa com edifici d’accés s’han enderrocat les construccions modernes sobreposades que fragmentaven la seva planta de soterrani i que ara es pot contemplar ja com un espai unitari. Entre aquest i el riu ha aparegut el que sembla ser la part baixa d’una prolongació d’aquest edifici del que fins ara no es tenia constància. A l’altre extrem de la celòquia, entre la torre del mateix nom i l’embocadura del segon fossat també s’han realitzat treballs arqueològics amb uns resultats potser no tant espectaculars però que han permès identificar unes restes de tàpia, probablement d’època andalusí, i les empremtes del traçat de la muralla que resseguia el segon fossat, en un tram del que fins ara no es coneixia la seva posició.

L’excavació arqueològica és la primera actuació del projecte que preveu la recuperació i recrescut de la muralla i la reconstrucció de l’edifici d’accés, parcialment conservat. Els treballs també contemplen l’alliberament de les construccions modernes i rebliments de terra del tercer fossat, element defensiu que fins fa poc no s’havia identificat com a tal, ja que en les actuacions anteriors d’adequació del recinte s’havia deixat ben just a mig excavar.

Significativa serà la reconstrucció volumètrica conceptual amb una estructura lleugera amb un entramat metàl·lic i revestiment de fusta de la desapareguda torre de la celòquia situada en la part més emergent al riu d’aquest reducte, i que ara farà les funcions d’excel·lent mirador accessible al públic.

L’actuació es completa amb la reordenació de tota l’esplanada interior del recinte i la seva adequació per a que pugui ser utilitzada per al desenvolupament d’actes culturals i socials de índole diversa. Tot això mantenint en la mesura del possible els vestigis conservats de l’època industrial moderna corresponents al molí Escrivà que s’instal·là a finals del segle XIX en aquest espai.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 54 = 60

Últimes notícies