HomeEnergiaEnervent renovarà el parc eòlic Les Colladetes del Perelló, que canviarà els...

Enervent renovarà el parc eòlic Les Colladetes del Perelló, que canviarà els 54 aerogeneradors actuals per 9 més grans

L’empresa Enervent proposa renovar el parc Colladetes del Perelló (Baix Ebre), una de les primeres centrals eòliques que es van implantar a Catalunya, fa 25 anys. Aquest parc té 54 aerogeneradors i una potència de 36,63 MW. Amb la renovació, que es finançarà amb fons europeus, passarà a tenir 9 aerogeneradors, que seran més grans que els actuals. D’altra banda, mantindrà la capacitat de generació d’energia, les línies d’evacuació i “les alineacions ja compromeses“. “Es transforma la implantació actual en una més respectuosa i eficient“, ha apuntat l’alcalde Samuel Ferré. L’Ajuntament ha aprovat el projecte d’avaluació específica i ho eleva a la Comissió d’Urbanisme que ha d’avalar si pot donar la llicència d’obres.

El consistori del Perelló ha aprovat el Projecte d’Actuació Específica (PAE) per a la llicència d’obres de renovació del parc eòlic Les Colladetes. La primera fase de la central, propietat de l’empresa Enervent, va entrar en funcionament el juny de 1999, i la segona, l’octubre del 2000. Segons la promotora, els 54 aerogeneradors actuals “estan arribant al final de la seva vida útil” i proposa renovar-los i substituir-los per 9 aerogeneradors “d’última generació“, màquines “més potents, eficients i silencioses“, però que són el doble de grans, de més de 200 metres d’altura.

Enervent desmantellarà els molins i instal·larà els nous en el mateix àmbit d’afectació, en sòl no urbanitzable, fent ús de les mateixes línies d’evacuació d’energia i de les mateixes infraestructures d’accés, fet pel qual justifica en el PAE que “es tracta d’una modificació no substancial de l’autorització administrativa” de Les Colladetes, que ja compta amb la declaració d’utilitat pública.

La potència total del parc es mantindrà en 36,63 MW. Enervent també té a tràmit la construcció del parc eòlic Ampliació Colladetes, al terme municipal del Perelló (Baix Ebre), una central de 4 aerogeneradors, també de 200 metres d’atura, i 13,37 MW de potència, que va rebre la declaració d’utilitat pública i l’autorització administrativa de construcció de les seves infraestructures d’evacuació a final de l’any passat. La potència total de Colladetes i Ampliació Colladetes és de 50 MW.

En un acte públic sobre l’impacte de les energies renovables a les Terres de l’Ebre, celebrat a la seu de Tortosa de la UNED a finals d’octubre, Joan Fages, conseller d’Enervent, ja va avançar aquesta renovació i reconversió de Colladetes, que té un pressupost de 30,87 milions d’euros – més 564.000 per al desmantellament -. Fages va subratllar que, juntament amb la central Ampliació Colladetes, es pagarà a l’Ajuntament del Perelló uns 2 milions d’euros d’impostos per la llicència d’obres dels nous aerogeneradors i uns 350.000 – 400.000 euros anuals de cànon municipal.

Com ha explicat l’alcalde Samuel Ferré a l’ACN, la reforma de Colladetes “feia temps que estava damunt de la taula” i s’executa aprofitant una línia d’ajuts europeus de renovació dels parcs existents “per lluitar contra l’emergència climàtica i l’impuls de les energies renovables“. Ferré ha remarcat que l’equip de govern no veuria amb bons ulls la construcció d’un nou parc eòlic al municipi, però que aquest és un projecte “més neutre“.

El batlle ha assenyalat que la renovació i “repotenciació” del parc suposarà un canvi “del perfil urbà – skyline – del Perelló” i que, encara que els nous molins de vent seran més grans i “més visibles“, “no n’hi haurà tants” com ara. Samuel Ferré també ha recordat que el desmantellament de 45 molins de vent contempla el reciclatge de tots els elements antics i la restitució mediambiental de les zones que quedaran lliures d’aerogeneradors.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

5 + = 12

Últimes notícies