HomePolíticaEsquerra aconsegueix que el Congrés insti el govern espanyol a actualitzar els...

Esquerra aconsegueix que el Congrés insti el govern espanyol a actualitzar els plans d’emergència nuclear exteriors

Esquerra Republicana de Catalunya ha portat a debat al Congrés de diputats una moció conseqüència d’interpel·lació urgent sobre l’actualització dels plans d’emergència nuclear. La diputada Norma Pujol, que va ser qui va interpel·lar al ministre d’Interior, Grande-Marlaska, sobre aquesta matèria fa dues setmanes, ha defensat la necessitat i la urgència d’actuar sense dilacions.

 “Fa més de quinze anys que Esquerra Republicana estem demanant des de les Corts espanyoles aquesta actualització perquè aquest és un tema prou seriós per no haver d’anar posposant-lo. S’ha d’actuar, i ho ha de fer el Ministeri de l’Interior que és qui en té la responsabilitat i les competències”. Ha afirmat Pujol

La moció republicana s’ha votat per punts, fet que ha propiciat que s’hagin aprovat alguns dels acords proposats. Així doncs, s’ha aprovat instar al govern espanyol a dotar i assegurar, de manera immediata, als municipis de la zona I (zona de mesures de protecció urgents) de les centrals d’Ascó i Vandellòs una cobertura de telefonia mòbil total, així com més d’una xarxa de transmissió dins de l’espai radioelèctric públic, per evitar saturacions de les telecomunicacions en cas d’emergència.

També s’ha acordat instar al govern a realitzar, adequar i mantenir en un òptim estat les principals infraestructures de comunicació que han de facilitar, segons el PENTA, les funcions de concentració i evacuació de la població.

No han prosperat les demandes d’Esquerra d’aprovar un nou PENTA d’acord amb la Direciva 2014/87/ Euratom, transposant-la completament, i ampliar la zona I (de mesures de protecció urgents) amb una nova subzona IIA per incorporar els municipis que tinguin el nucli de població a l’àrea situada entre els 10 quilòmetres i  20 quilòmetres de les centrals, als que es dotarien dels mateixos mitjans i recursos que als de la zona I. Ni tampoc la creació d’un òrgan específic per a dirigir la planificació i la implantació del pla PENTA, format per la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya i els organismes de Protecció Civil de l’Administración de l’Estat i el Consejo de Seguridad Nuclear; han estat rebutjats.

Igual que va fer davant el ministre Marlaska, Norma Pujol ha tornat a reclamar la necessitat de fer simulacres.

“No ens ha de fer por organitzar un simulacre general d’emergència amb la població civil, ni tampoc que la gent conegui com ha de reaccionar en cas d’una emergència nuclear, i per això hem de posar tots els instruments necessaris” ha dit.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

50 + = 60

Últimes notícies