HomeSocietatLa Ràpita presenta a la FAO el Blue Economy Center per a...

La Ràpita presenta a la FAO el Blue Economy Center per a la potenciació de l’economia blava a les Terres del Ebre

En el marc d’una visita a Catalunya, membres de la Comissió General de Pesca del Mediterrani de la FAO (Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació) han conegut aquest dijous la tarda les futures instal·lacions del Blue Economy Center (BEC), a la Ràpita, i s’han reunit amb el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó Fernandez; l’alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós Garcia; el director general de Política Marítima i Pesca Sostenible, Sergi Tudela Casanovas; el director dels Serveis Territorials d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Jesús Gómez Fernandez, entre altres representants institucionals. Durant la visita també s’ha fet seguiment del projecte BlueCat Terres de l’Ebre.

La Ràpita i les Terres de l’Ebre estan apostant per l’economia blava i el desenvolupament de l’aqüicultura sostenible i de baix impacte ambiental com eixos de desenvolupament. En el marc del Nou Pacte Nacional per a la Indústria de Catalunya, s’està impulsant el BlueCat Terres de l’Ebre, un hub d’economia blava orientat a l’impuls de l’activitat productiva i del coneixement relacionats amb la mar que s’ubicarà a l’edifici del Blue Economy Center (BeC) de la Ràpita i que representa un projecte pioner a la Mediterrània.

Amb la FAO estem col·laborant per assolir una aqüicultura restaurativa al Mediterrani. Des de la Unió Europea es volen injectar fons europeus per produir, d’una banda, nous aliments i, alhora, noves fonts de matèries primeres per la indústria. I a les Terres de l’Ebre estem generant l’engranatge per desenvolupar des d’aquí a tot el Mediterrani una indústria blava nova”, explica el director general de Política Marítima i Pesca Sostenible, Sergi Tudela Casanovas.

Estem consolidant una estratègia que portem treballant ja des de fa anys per convertir la Ràpita i el Delta en un pol internacional per al desenvolupament de polítiques relacionades amb els afers marítims i, concretament, amb tot el que fa referència al cultiu d’algues. I el Centre d’Economia Blava vol albergar projectes municipals, territorials, nacionals i internacionals per convertir la Ràpita i les Terres de l’Ebre en un referent  la Mediterrània en l’economia blava”, afirma l’alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós Garcia.

De fet, la Ràpita ja va reunir el mes de juny passat especialistes internacionals per explorar la potencialitat del cultiu d'algues a Catalunya, en un esdeveniment organitzat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural conjuntament amb la Comissió General de Pesca del Mediterrani de la FAO, l’Agència per la Competitivitat de l’Empresa- ACCIÓ del Departament d’Empresa i Treball, l’Ajuntament de la Ràpita i la Xarxa Marítima de Catalunya.

Així, l’objectiu és assolir el màxim nivell de col·laboració entre l’aqüicultura de Catalunya, els ports pesquers de les Terres de l’Ebre, els centres de recerca i els formatius, els centres de desenvolupament econòmic i empreses relacionades amb el sector de la mar. Precisament, al matí, durant una reunió mantinguda a la seu de l’IRTA a les Terres de l’Ebre, s’han identificat les sinergies entre l’Estratègia marítima de Catalunya i l’Estratègia 2030 de la FAO i s’ha presentat el projecte pilot que el sector aqüícola local, Fempromodel i Algabrava està iniciant amb el suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural per al cultiu de macroalgues a les muscleres del delta de l’Ebre.

Els sectors dels recursos marins (pesca, aqüicultura i processament i distribució de productes pesquers) representen actualment el 42,6% de l’ocupació en Economia Blava a Catalunya, sense incloure el sector turístic, i el 49,9% del volum de negocis.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

6 + 1 =

Últimes notícies