HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catEstratègia Delta de la Generalitat: sobirania, lideratge i compromís

Estratègia Delta de la Generalitat: sobirania, lideratge i compromís

Vam encetar els treballs efectius de la Comissió d’Estudi sobre la Protecció del Delta de l’Ebre al Parlament de Catalunya el passat 18 de gener i, a hores d’ara, han comparegut 25 representants de les principals institucions i organitzacions implicades en la dinàmica i governança del Delta. Hem escoltat alcaldes, sector agrícola, entitats ambientalistes, representants de la Generalitat… De moment, els representants de l’administració competent, l’Estat, han renunciat a comparèixer o no han respost a la
invitació.

Hem sentit com, de forma recurrent, la majoria de compareixents exposaven tres missatges. Primer, que el Delta es troba en una situació límit; segon, que, durant dècades, l’Administració no ha afrontat el problema; i tercer, que és imprescindible la coordinació i el diàleg entre les administracions.

Si bé és cert que, des que l’Administració espanyola va construir els embassaments al riu, el Delta ha anat reculant a poc a poc, és des del 2008 que disposem d’informes sobre la severitat de les conseqüències del canvi climàtic sobre el delta de l’Ebre durant les dècades vinents. Ni el ministeri competent en costes i rius ni el Departament de Medi Ambient havien afrontat el repte. Els responsables actuals del Ministeri, que en poc temps farà 4 anys que van assumir els seus càrrecs, estan encara immersos en eterns estudis preliminars i incompleixen els seus propis terminis mentre deriven les culpes en tercers. Els queda poc més d’un any de mandat, i tot indica que no passarem de tenir un pla, sense projectes executius i sense compromisos pressupostaris. I amb un Feijo a l’alça a les enquestes és imprescindible que des de Catalunya assumim que no podem restar esperant que Madrid faci allò que el marc competencial l’obliga a fer, però des d’una distància emocional enorme.

Este dimarts, amb la compareixença de la Consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, a la Comissió d’Estudi sobre la Protecció del Delta de l’Ebre (CEPDE) vam poder escoltar el fruit del primer any de treball de l’equip de la consellera en la responsabilitat de Medi Ambient. Va presentar-nos l’Estratègia de la Generalitat per afrontar el canvi climàtic sobre el delta de l’Ebre. Personalment, feia anys que esperava este dia, i l’objectiu de la creació de la CEPDE no era altre que generar el clima polític per arribar fins aquí.

Amb un any en què Esquerra Republicana hem assumit les competències sobre Medi Ambient, per primera vegada s’ha fet allò que esperàvem des de fa almenys 15 anys: lideratge, compromís i projecte. El que ens presenta la consellera no és un pla per penjar a l’estanteria com tants d’altres, és un calendari de projectes executius per protegir el Delta, és un compromís pressupostari i és un model de governança compartida. L’Estratègia Delta és una acció de sobirania republicana i de responsabilitat amb el futur del país. La consellera Jordà passa d’enviar cartes al Ministeri a enviar projectes al Ministeri, passa de la queixa a la corresponsabilitat pressupostària, passa de l’anar passant a la transformació de la realitat.

El conjunt de projectes incorporats a l’Estratègia Delta no són una improvisació, són projectes en línia dels treballs de la Taula de Consens i del pla que el Ministeri ha presentat. Són projectes que encaixen amb els amplis consensos generats durant els darrers anys al Delta entre els actors productius, el món científic i ambientalista i les administracions locals del territori. Reforçar el litoral sense passos enrere, gestionar les sorres amb el suport de la natura segons els aprenentatges de la llarga experiència dels Països Baixos. Protegir el Delta des d’una visió multifuncional, amb mesures que al mateix temps reforcen el turisme, la producció agrícola i aqüícola, i que respecten, òbviament, la biodiversitat existent.
Sabem des de fa temps el que cal fer. A partir d’avui, sabem com volem fer-ho, com ho pagarem, quan i amb qui. Ara ens cal passar de l’estratègia i dels plans als projectes executius. I cal dir-nos-ho tot. Els projectes al Delta, a l’Europa del segle XXI, necessiten anys de maduració, de batimetries prèvies, d’avantprojectes, de tràmits, d’estudis ambientals. I impulsant els projectes, des de Catalunya, ens caldrà afegir el temps que l’Estat consideri necessari per autoritzar-nos a actuar en espais que són competència seua essencialment. Protegir el Delta no és una carrera de 100 metres, és feina d’anys i de constància. És important que l’evolució de la feina feta sigui compartida amb la recuperada Comissió per a la Protecció del Delta de l’Ebre que va anunciar la consellera Jordà, una comissió transversal de tots els actors del Delta, que passa de l’estudi a la feina, que ja tocava.

Sobirania republicana que assumeix el principi de realitat, les competències en la protecció de la costa són on són, són a Madrid, en bona mesura, i ens caldrà molt de diàleg per anar avançant, i segons les majories polítiques a Madrid no serà gens fàcil, però que si des de Catalunya tenim clar on volem anar, amb molt d’esforç i compromís col·lectiu podem revertir els designis d’abandonament i decadència als quals tot indicava que el Delta estava predestinat.

Lluis Salvado
Lluis Salvado
diputat d’Esquerra Republicana
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

2 + 2 =

Últimes notícies