HomeEntrevistes“Exigim que l’accelerador lineal surta d’un magatzem i ens manifestarem on calga”

“Exigim que l’accelerador lineal surta d’un magatzem i ens manifestarem on calga”

ENTREVISTA // Pregunta: Quan i com sorgix la necessitat de fer una plataforma per a exigir que l’accelerador lineal donat per Amancio Ortega estiga operatiu d’una vegada?

Resposta: Va sorgir fa unes setmanes espontàniament. En una trobada de gent que ens reunim setmanalment a la plaça Alfons XII per a demanar la llibertat dels presos polítics, va venir també la meua dona, que ha tingut un càncer de pit i ha hagut que anar a fer la radioteràpia a Reus, cada dia durant un mes. La gent s’hi va interessar i tothom coincidia a preguntar-se com pot ser que l’aparell estiga en un magatzem des de fa tres anys i no es pose en funcionament.

P: Actualment hi ha una guerra política de fons.

R: És obvi. JxCat, coincidint amb l’acord del plenari municipal, demanava que es posés en marxa immediatament a Jesús, i ERC, al Departament de Salut, defensa el pavelló oncològic de planta nova al Verge de la Cinta. I mentrestant, el nostre és l’únic aparell cedit per la Fundació Amancio Ortega que no s’ha instal·lat a Catalunya, i així estem. El 54% dels pacients ebrencs amb càncer que necessiten radioteràpia han d’anar a Reus i no volem que la gent passe este calvari afegit.

P: I la plataforma què demana exactament?

R: Exigim que es pose en marxa l’aparell. En una primera assemblea s’ha escollit un grup de 10 persones diverses per a estar-hi a sobre i per a tirar-ho endavant distanciant-nos sempre dels posicionaments dels grups polítics. No volem discutir ni si s’ha de fer un hospital nou o s’ha d’ampliar el que hi ha, ni volem discutir si l’aparell s’ha d’acabar instal·lant a Jesús o al Verge de la Cinta. El que volem és que s’instal·le ja al lloc que ara està preparat, que és a Jesús. 

P: El departament de Salut ha dit que així ho farà. Com ho valora?.

R: Tan aviat com va transcendir que es crearia la plataforma, la delegació de Salut va anunciar que posarien l’aparell a Jesús, efectivament, en el període d’un any. Vam veure que, després de tres anys, era una resposta oportunista. El que volem és que s’instal·le ja, i es pot fer abans de finals d’any. 

P: Salut diu que es necessiten sis mesos només per a fer tota la tramitació administrativa dels permisos nuclears.

R: Mig any per als informes pensem que és un període que han posat aleatòriament i que es pot anar més de pressa. 

P: I mig any més per a instal·lar-lo?

R: Per què? Qui ho ha dit? Estem consultant i consultarem tècnics i experts i pensem que es pot fer en tres mesos. I mig any tampoc ens ho creiem, perquè si ha estat tres anys aturat, potser el que volen és pegar-li voltes i que hi haja eleccions i ja en parlarem. Que s’hi posen: Salut és responsable d’accelerar la tramitació i l’Ajuntament, de fer valer l’acord de ple perquè s’instal·le a Jesús. 

P: Hi confien?.

R: Hem de pressionar, perquè si badem i si la major part dels malalts ja van a fer-se el tractament a Reus, a vore si al final ens prendran l’aparell i el posaran allà. 

P: El problema de posar-lo ara a Jesús, on s’ha de fer la substitució en el lloc de l’actual accelerador obsolet, i després en un futur al Verge de la Cinta, és que durant estos dos períodes tots els pacients hauran d’anar a Reus.

R: Això ha sigut un problema polític entre dos galls que es barallen. ERC, que en el seu moment va dir que calia fer un hospital nou i que formava part del govern tripartit que va fer i pagar el projecte d’un hospital nou, que va comportar un pla urbanístic per a alliberar els terrenys, ara diu que no. El pavelló oncològic nou implica una tramitació i el permís de la Comissió Urbanística de Catalunya i dos anys d’obres i no podem esperar dos o tres anys. A Jesús ja hi ha un búnquer construït.

P: Avalaríeu que s’hi quedés definitivament a Jesús?

R: Natros en això no hi entrarem. No ens hi volem posar perquè és un debat que implica discutir si s’ha de fer un hospital nou, quins nous accessos a l’hospital actual, si s’ha de fer o no un aparcament… Només hem creat la plataforma per a exigir que l’aparell que ara està en un magatzem s’instal·le a Jesús en un termini de com a màxim sis mesos. 

 

P: La plataforma es dissoldrà un cop haja aconseguit l’objectiu?

R: Sí, però ara hi estarem alerta i si continuen allargant terminis, farem manifestacions i anirem on calga, davant del Ministeri de Sanitat o davant del Departament de Salut. El que no volem és que la gent haja d’anar a Reus a fer-se un tractament que en el cas de la meua dona durava cinc minuts.

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

26 + = 34

Últimes notícies