El Mercat Municipal de Flix es va omplir de bat a bat amb motiu de la inauguració de les VI jornades GastroEbre, el certamen professional dedicat a la cuina dolça, les postres i la pastisseria pionera a les terres catalanes.
Esta edició, que se celebrarà fins demà dimarts, es va obrir amb un berenar popular elaborat en directe pels xefs locals Pau Carranza, de la Pastisseria Larrossa de Flix, i Llorenç Peral, pastisser al Gran Hotel Mas d’en Bruno. Tots dos van oferir un showcooking on van mostrar com s’elaboren els populars mostatxons, esta vegada amb un toc molt especial de xocolata.
Els xefs van estar precedits, però, per dos sessions igualment exitoses, les oferides per la cuinera i instagramer Laura Zurrieta, @croquetadexocolata; i la d’Oriol Balaguer, Millor Xef Pastisser per l’Acadèmia Internacional de Gastronomia Internacional Relais Dessert 2018. El xef de pastisser i mestre xocolater va portar fins a Flix la sensibilitat, la percepció i sofisticació creativa en forma de dolços. Amb el seu habitual domini de l’escenari, Balaguer va elaborar un cacau en dos temps amb crema d’avellana, i va improvisar uns arbres de Nadal de xocolata. I per part seua, Laura Zurriaga, @croquetadexocolata, una de les joves més trencadores del panorama actual, va ensenyar a fer brioixos sense gluten i sense sucres afegits, en una sessió on va demostrar que la pastisseria també pot ser saludable.
Segona sessió de GastroEbre de luxe
Avui, en la segona jornada, s’espera que passen per l’escenari del Mercat Municipal de Flix grans figures de la gastronomia més llaminera. Miguel Guarro, director de pastisseria de l’escola Hofmann serà l’encarregat d’obrir la jornada amb una sessió de pastisseria creativa contemporània.
Continuarà la pastisseria “sense límits” de Paula Domènech, formadora al CETT Universitat, i seguidament, serà el torn dels grans postres creatius de Ricard Martínez, un dels referents de la cuina dolça del país. La matinal de la primera jornada la tancarà un altre jove guardonat, Àlex Lera, Premi Fava de Cacau 2020-2022, i Millor Pastís de Formatge de Catalunya 2022.
Durant la tarda podrem veure en directe a un altre dels grans, el guardonat Lluc Crusellas, Millor Mestre Xocolater del Món 2022, que arribarà des de la Pastisseria El Carme de Vic per demostrar per què va ser el millor del món.
El testimoni l’agafarà un altre campió, el barceloní Albert Roca, Campió d’Espanya de Gelateria Artesana 2022. Les postres de restaurant, del Restaurant Aürt de Barcelona, les portarà la xef Eva Feliu. Mentre que els joves estudiants de l’Escola Villa Retiro Xerta i de l’Escola Hoteleria Tortosa posaran la cirereta a la jornada amb un showcooking col·lectiu.
El dimarts serà una jornada que obrirà el “xef de la mel”, Rafel Múria, de Quatre Molins, en Cornudella de Montsant. La seua sessió anirà seguida de la pastisseria natural, sense gluten i vegana de Lucila Canero, de La Luciérnaga de Castelldefels. I tornarem a la pastisseria “5 estrelles”, que portarà el xef Josep Armenteros, del restaurant Gaig de Barcelona.
GastroEbre Flix es clourà amb una nova sessió de la pastisseria de territori, de la mà de l’amfitrió Pau Carranza.