HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catGuanyem un tresor per a Bítem i per a Tortosa

Guanyem un tresor per a Bítem i per a Tortosa

Aquesta setmana hem pogut donar a conèixer públicament un acord que perseguíem des de fa molt temps.

L’Ajuntament de Tortosa ha arribat a una entesa amb el Bisbat per adquirir el Mas del Bisbe, a Bítem, i aconseguir d’aquesta manera que aquest espai passi a ser de titularitat municipal. La fita no és una cosa menor: representa que la ciutat, i més concretament el poble de Bítem, puguem incorporar al catàleg d’elements patrimonials unes edificacions que tenen un alt valor: el tenen per la seua vàlua arquitectònica i històrica, però també el tenen per l’estima que des de sempre ha tingut la gent de Bítem cap a aquest mas. No debades, va suposar l’origen de l’actual nucli de població, quan els habitants de la zona repartits en finques disseminades van començar a agrupar-se, segles enrere, a tocar d’aquest espai.

Fa molts anys que aquesta adquisició suposava més que una aspiració. El president de l’EMD, Josep Cugat, sempre ha estat al capdavant de la reivindicació perquè l’acord de compra es fes realitat. Ha estirat del carro i ha posat fil a l’agulla per traure aquest mas de l’oblit. Ara, després de mesos de converses amb els responsables de l’apartat patrimonial del Bisbat, podem dir satisfets, i felicitar-nos-en, que aquest anhel s’ha fet realitat. Enhorabona per l’esforç, Josep, Lourdes i resta de l’equip de l’EMD. Felicitats, també, a tota la gent de Bítem que ara, finalment, heu vist acomplida una llarga demanda. Des d’aquí, el meu agraïment també al bisbe de Tortosa, Excm. i Rvdm. Enrique Benavent, per la comprensió a la reivindicació de la ciutat, i a l’ecònom diocesà, mossèn Cardona, per facilitar l’entesa amb el consistori.

Amb la compra del Mas del Bisbe, que farem efectiva en pocs dies, Tortosa i Bítem converteixen en un lloc públic un espai singular: entre els edificis que s’hi conserven destaquen una capella romànica, amb un preciós rosetó a la façana, que els especialistes assenyalen com un referent únic d’aquest estil al nostre territori. També una sala capitular, d’època medieval, que fa alguns anys ja va ser objecte d’intervenció per la Diputació. Malauradament, una altra part, com el pati porxat, es va perdre ja fa diverses dècades, fet que va impedir que arribés fins als nostres dies una part característica de la que va ser la residència d’estiu dels bisbes tortosins durant segles.
Si l’adquisició ha suposat un repte, ara se n’obre un altre d’igual o de més important per als pròxims anys: la precarietat que presenten algunes de les estructures n’amenaça la preservació. La compra de l’edifici per part de l’Ajuntament suposava, per tant, la millor via per a mirar de garantir que aquest espai perduri per a les generacions futures. Fins ara no hi podíem actuar, ja que l’edifici continuava sent de titularitat privada. Ara ja ho podrem fer i caldran molts treballs per consolidar-lo, primer, i gradualment per rehabilitar-lo, a mitjà termini. Volem que Bítem se’l pugui fer seu com un espai important del poble, on hi puguin dur a terme diverses activitats i que doni una nova configuració a l’entrada a la població a través del passeig que hi volem habilitar per unir l’edifici amb el poble de Bítem.

Mentrestant, també hem de continuar la tasca per recuperar altres elements singulars del nostre patrimoni: sense anar més lluny, també a Bítem, amb la colònia Gassol, que a dia d’avui encara no és de titularitat municipal, encara que no hi renunciem. Però també al nucli urbà, on durant aquest mandat hem adquirit un altre element singular que també era privat, el castell de Tenasses, o hem començat a recuperar l’antic balneari del Porcar, a Remolins. En són només alguns exemples d’una nodrida llista. Ens cal molt esforç per fer front a tot el llegat patrimonial del qual disposa Tortosa, i necessitarem dedicar-hi molts recursos. Hi seguim treballant i no defallim.

Meritxell Roige i Pedrola
Meritxell Roige i Pedrola
portaveu del grup municipal de Junts per Tortosa
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 56 = 66

Últimes notícies