HomeMedi AmbientJordà assegura que treballaran perquè hi hagi aigua als canals del Delta...

Jordà assegura que treballaran perquè hi hagi aigua als canals del Delta més enllà del juliol

Acció Climàticatreballarà amb les comunitats de regants” del delta de l’Ebre per salvar i “portar a terme” tota la campanya de l’arròs. Caldrà que hi hagi als canals més enllà del mes de juliol, termini fins al qual la CHE (Confederació Hidrogràfica de l’Ebre) assegura la meitat de la concessió. “A partir d’aquí ens haurem de tornar a asseure per veure si la garantia pot continuar“, ha apuntat la consellera. Teresa Jordà s’ha reunit a Madrid aquest dilluns amb la vicepresidenta del govern espanyol i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera. En la trobada, Jordà ha demanat, com ja va fer per carta, que es garanteixi “el cabal ecològic de l’Ebre“, tot i que no hi hagi cabal ambiental per al Delta establert al pla de conca.

Jordà ha recordat que en la comissió de desembassament de divendres, la CHE va garantir aigua als canals de reg fins a final de juliol, una concessió de 20 m3/s entre totes dues comunitats de regants que el Govern ha demanat que es mantingui com a cabal ambiental per al delta de l’Ebre. L’aigua que va als arrossars té una funció ecològica perquè alimenta badies i llacunes.

Sense cabal ecològic per al Delta

Tot i que el Govern va fer aquesta demanda a la CHE advocant al compliment de Pla Hidrològic de conca de l’Ebre (PHE), i com a “recordatori dels seus deures jurídics“, la norma de gestió no preveu un cabal ecològic per al delta de l’Ebre, i no hi estaria reconegut ni contemplat, com assenyala la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE).

Com també apunten fonts del Departament, el cabal ambiental que s’atribueix als canals de regadiu és la diferència entre el cabal ecològic mínim que ha de comptabilitzar-se a l’estació d’aforament de Tortosa (“últim mesurable“) i el volum que arriba a la desembocadura. Segons la PDE, no existeix a la desembocadura cap punt de referència perquè “és imaginari“. “Es va fer per confondre i fer-nos creure que havia augmentat el cabal ecològic“, ha recordat la portaveu de la PDE, Susanna Abella.

Tot i ser “una interpretació que es fa tècnicament de la lectura dels cicles del cabal“, Acció Climàtica defensa que pot reclamar-lo perquè el PHE “reconeix” aquest cabal ambiental al tram final del riu quan diferencia entre “els cabals mínims que es fixen als aforaments de Tortosa, els cabals generats per les crescudes, els cabals circulants aportats al Delta pels canals dels marges dret i esquerre de l’Ebre amb caràcter ambiental i les descàrregues naturals de l’aigua subterrània“.

Els 20 m3/s que reclama Acció Climàtica com a cabal ecològic per als canals de regadiu és ara mateix la meitat de la concessió de la qual disposen. La PDE reivindica que la petició s’ha d’elevar als 19 i 23 m3/s que, respectivament i de forma habitual, tenen al marge esquerre i dret per a regar els arrossars. “Fa falta tota l’aigua aquest estiu“, han remarcat. La plataforma considera que el Govern no ha emprès mesures legals per reclamar aquest cabal ecològic dels canals perquè “no existeix“. “Si en algun punt del PHE es reconeixen aquests 20 m3/s, no ho hem llegit, però benvingut si hi és i que sigui un factor limitant“, han afegit.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

88 + = 92

Últimes notícies