HomeEntrevistesJordi Jordan (cap de llista de Catalunya En Comú Podem per Tarragona)...

Jordi Jordan (cap de llista de Catalunya En Comú Podem per Tarragona) · “Cap altre partit ha proposat com natros una Llei catalana d’equitat territorial”

ENTREVISTA // Pregunta: És la primera vegada que Movem Terres de l’Ebre s’integra a una candidatura nacional. Què poden aportar a Catalunya En Comú Podem? 

Resposta: Aportem segurament la defensa de l’equilibri territorial, en un moment en què hi ha fenòmens a nivell de Catalunya o a nivell de l’Estat, com Teruel Existe, que posen de relleu que territoris allunyats de centres urbans patim moltes mancances. 

 

P: Però l’equilibri territorial és un concepte de què fan bandera molts partits. Què els diferencia?

R: Hem adquirit amb la candidatura un compromís d’impulsar una Llei d’Equitat Territorial de Catalunya, per a garantir que les comarques amb més dificultats econòmiques o demogràfiques puguen tenir una sèrie de serveis. No hi ha cap altre partit que haja proposat esta norma d’equitat i també és significatiu que cap altra candidatura per Tarragona tinga un ebrenc al capdavant de la llista. No són només paraules.

P: I creu que això es pot blindar per llei? No és una qüestió de voluntat política?

R: Esta llei específica que portem al programa tindria l’objectiu que determinades comarques, a partir dels criteris que s’acorden quant a dades econòmiques, d’atur, etcètera, siguen objecte de polítiques de discriminació positiva en infraestructures, avantatges fiscals, telecomunicacions. Apostem per això i hi ha altres territoris de Catalunya, a més a més de l’Ebre, que se’n beneficiarien.

P: No només amb l’equilibri territorial es poden confondre els discursos de diferents partits. També ho veiem amb la protecció del Delta. Quina és l’aposta concreta de la seua candidatura per al Delta i per a les Terres de l’Ebre?

R: Cal tirar endavant un Pacte per l’Ebre que tinga en compte tant l’administració estatal com la catalana. No pot tornar a passar com fins ara, que només es fan declaracions quan hi ha un temporal. I natros apostem per uns millors cabals ecològics mínims i un redimensionament dels regadius, tant a la part catalana com a la resta de la conca, així com per una reducció progressiva del minitransvasament a Tarragona. També considerem molt important els sediments dels pantans.

P: No s’entreveu un consens de mínims per enlloc. 

R: En tot cas no és una batalla entre Catalunya i Espanya sinó una qüestió de model de desenvolupament. Si volem salvaguardar el Delta, hem d’apostar per polítiques diferents a les que s’han fet fins ara.

P: I en altres àmbits, quines són les seues prioritats?

R: Cal activar l’Autoritat Territorial de la Mobilitat, a la qual ni Junts ni ERC ni el PSC han donat suport, i la seu nacional de l’Agència de la Natura ha de ser a les Terres de l’Ebre. I estem a favor de les renovables, però no pot ser que les nostres comarques aglutinen la majoria de les centrals eòliques. S’han de repartir.

P: Si bé estem potser menys polaritzats que en les eleccions del desembre del 2017, com és que malgrat això les enquestes els donen un resultat discret? Què els falta als comuns per a fer el salt?

R: Els vots són dels ciutadans, no són de cap partit ni de les enquestes. Hi ha molta gent, fins a un 40% aproximadament, indecisa. Continuarem treballant presentant el nostre model de país i de territori i és evident que si hi ha d’haver un canvi de govern a Catalunya, només pot passar per la nostra formació política. ERC i Junts diuen que volen repetir fórmula, cosa que s’ha demostrat que és un fracàs i un despropòsit intern, i el PSC no descarta arribar a acords amb altres forces polítiques. Si hi ha d’haver un canvi, serà a través d’un acord a tres bandes de programa i de model en què hi hem de ser.

P: La situació és obvi que és excepcional. Què cal fer perquè realment no quede ningú enrere, com s’ha dit des dels governs sense els recursos per a aconseguir-ho?

R: Natros apostem per una nova etapa a Catalunya que pose al centre la reconstrucció econòmica i l’enfortiment de l’estat del benestar, amb un Pacte Nacional per la Sanitat Pública a partir del que ha posat de relleu la pandèmia. A les Terres de l’Ebre s’ha de reforçar l’atenció primària i atreure professionals amb incentius laborals. 

P: Si surt escollit diputat, ho compaginarà amb el paper de cap de l’oposició a Tortosa?

R: El meu compromís amb Tortosa es manté intacte, naturalment complint el codi ètic intern que ens impedix cobrar dels dos càrrecs.

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 78 = 86

Últimes notícies