HomePol铆ticaJunts reclama la paralitzaci贸 immediata de la veda de la sardina, que...

Junts reclama la paralitzaci贸 immediata de la veda de la sardina, que tocar脿 de mort el sector pesquer

El portaveu adjunt de Junts per Catalunya al Congr茅s dels Diputats, Josep Maria Cruset, ha reclamat aquest dilluns al Ministeri d鈥橝gricultura, Pesca i Alimentaci贸 del govern espanyol que aturi la veda de 4 mesos per a la pesca de la sardina, que alerta que tocar脿 de mort el sector pesquer.

La revindicaci贸 s鈥檋a fet en el marc d鈥檜na reuni贸 de treball a Madrid amb la Secret脿ria General de Pesca, Mar铆a Isabel Artime, en la qual, a m茅s del diputat per Tarragona, tamb茅 hi han participat el diputat per Girona, Josep Maria Cervera, en representaci贸 de Junts per Catalunya; i M贸nica Corrales, directora general de Pesca Sostenible, i H茅ctor Villa, subdirector general de Calador Nacional, per part de la Secretaria General de Pesca. Cruset ha traslladat que el sector se sent menyspreat per part del ministeri per falta de transpar猫ncia i de consens en l鈥檈laboraci贸 de l鈥檕rdre, que ha estat denunciada fins i tot al Defensor del Pueblo i que posa en perill la viabilitat econ貌mica del sector.

Els representants de Junts, que han mantingut els dies previs reunions amb les confraries m茅s afectades per la mesura (a les nostres comarques: les de Tarragona i Cambrils), denuncien que aquesta veda constata que el Ministerio o b茅 no 茅s sensible o b茅 no ent茅n el sector de c猫rcol tradicional, ja que el seit贸 es barreja amb la sardina i els pescadors es troben que han de retornar cada dia al mar la majoria de les captures davant la impossibilitat de separar-ne els exemplars, amb el perjudici econ貌mic que aix貌 representa. Per altra banda, la nova veda, que va entrar en vigor el passat 1 d鈥檕ctubre, no compta amb una l铆nia directa de subvencions que pal路li茂 l’afectaci贸 de l’ordre, la qual cosa posa en risc tant els armadors com les fam铆lies dels pescadors.

脡s per tot aix貌 que els diputats de Junts han demanat a la Secretaria General de Pesca que s鈥檃doptin de manera immediata les seg眉ents accions per a garantir la viabilitat de l鈥檃ctivitat dels pescadors del nostre litoral:

  • Modificar la norma actual per tal de reduir els mesos de veda, buscant un equilibri entre la protecci贸 de les diferents esp猫cies amb la garantia de la viabilitat econ貌mica de les fam铆lies de pescadors. Aquest equilibri, d鈥檃cord amb els diferents experts i pescadors, ha de passar per reduir els sis mesos de veda actual (dos de parada total m茅s quatre de veda de la sardina) a tres mesos com a m脿xim.
  • Garantir les l铆nies de finan莽ament econ貌mic necessari per tal de poder compensar l鈥檃turada obligat貌ria dels pescadors durant tots i cadascun d鈥檃quests mesos.
  • Aprofundir en els estudis cient铆fics sobre l鈥檈stat de la biodiversitat del litoral per tal de poder modular les mesures de protecci贸 en funci贸 del volum de cadascuna de les esp猫cies.
  • Dimensionar t猫cnicament l鈥檌mpacte de la tonyina en els bancs de peix blau, ja que aquesta pot actuar com a depredador natural massiu tant de la sardina com el seit贸.

En aquest sentit, tal com ja s鈥檋avia demanat per escrit a finals de setembre, els diputats de Junts han reiterat la necessitat de paralitzar l鈥檕rdre APA/852/2023 de manera immediata i publicar-ne una de nova en els pr貌xims dies per tal que es resolguin els diferents punts tractats en la reuni贸.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introdu茂u el vostre comentari.
Introdu茂u aqu铆 el vostre nom

+ 16 = 17

脷ltimes not铆cies