HomeEconomiaKronospan ultima l’obertura a Tortosa

Kronospan ultima l’obertura a Tortosa

La propera primavera marcarà una abans i un després en la reindustrialització de les Terres de l’Ebre. Dins d’este primer semestre, i amb la mirada posada al mes d’abril, es produirà la inauguració de la macroplanta industrial que la multinacional Kronospan està acabant de construir al polígon Catalunya Sud, a Tortosa, una actuació sense precedents al territori que, en poc més d’un any, està transformant unes terres ermes, d’herbes i matolls, en un gran complex industrial que naix al sud d’Europa, al bell mig del corredor del Mediterrani.

Foto: Canal TE

El terme – el de corredor Mediterrani- recorda el dèficit d’infraestructures ferroviàries, i ara també es reclama amb urgència des del polígon Catalunya Sud. Kronospan ja té una reserva d’espai, i espera que li arribe la via del tren per a doblar la seua inversió. Assistim, per tant, al punt d’inflexió del que podria ser, finalment, la gran estació de mercaderies -durant dècades reivindicada, però des de fa temps, oblidada-, i un enclavament industrial de primer ordre que situaria el territori al mapa mundial de la gran indústria, amb la creació de milers de llocs de treball. Des que Eurodisney o la Petroquímica van mirar terrenys al territori, mai com ara han existit els fonaments reals per a tenir una segona oportunitat.

Foto: Canal TE

Visitem el complex acompanyats del director de les obres, el burgalès Pedro Garcia. Ens mostra un plànol, per a situar-nos, i recorrem el recinte en cotxe per a salvar les llargues distàncies que hi ha. Tot sembla més gran que vist a distància, i és que bona part de les obres s’han fet excavant entre deu i vint metres el sòl, per a així equilibrar un terreny format per talussos irregulars. Ja d’entrada, Garcia ens sorprèn amb dos dades: “Aquí s’acabarà produint, cada dia, un milió i mig de metres cúbics de taulers de fusta”, que hauran de ser transportats, “per uns setanta camions que portaran la matèria primera, i per uns altres quaranta, que l’exportaran”.

Tot és gegant. Durant el recorregut topem amb uns camions “que no poden circular per carretera, i els quals, per la seua articulació, són coneguts com a lagartos”. També són de grans dimensions els sils d’emmagatzematge, les grues i una llarga assecadora central. Però el que més sorprèn és la interminable cadena de producció, que unix de punta a punta els pavellons per on es construiran els plafons de fusta. És mig matí, i tot és net al seu interior. Tot sembla ja a punt d’arrancar, tret de la sala de control, on només trobem uns ordinadors instal·lats, encara tancats.

Foto: Canal TE

Tota l’actuació s’escampa en una extensió de 250.000 metres quadrats (25 hectàrees). En altres paraules: d’una tacada, el polígon Catalunya Sud -el que tenia les parcel·les disponibles més grans de Catalunya, com pregonava l’INCASOL-, ha quedat pràcticament ocupat. Com ja tothom sap, perquè són les dades que s’han repetit en rodes i notes de premsa, l’empresa invertix 180 milions d’euros per a crear prop de 200 llocs de treball, i fins a un miler d’indirectes.

Quan passem pel menjador, el director de les obres comenta que la llengua més usada és l’anglès. Això passa perquè durant el període de construcció hi acudixen “especialistes” dels països on Kronospan ja ha construït altres complexos industrials. I si els alemanys han destacat a construir “la zona dels motors”, són ells els que també fan la de Tortosa. I el mateix, amb “la colònia de cent txecs que hi ha”, o la dels polonesos, portuguesos i altres nacionalitats. Cal recordar que esta multinacional d’origen austríac, amb seu a Xipre, té també “unes cinquanta plantes arreu del món, principalment a Europa”. Parlem, per tant, d’un referent mundial del sector: els taulers de fusta construïts amb matèria primera reciclada; i descrita com a “ecològica” per un organisme de Califòrnia, segons s’explica a la pàgina web.

Pedro Garcia és sempre el director de la construcció de noves plantes. Probablement perquè té l’experiència de Burgos, la seua ciutat, on la multinacional té les altres dos plantes a l’Estat espanyol, “més menudes que la de Tortosa”, comenta. I amb una altra diferència: a Burgos, un acord entre l’Estat, la comunitat autònoma i Kronospan ha permès que ja estiga en construcció un ramal ferroviari. “I a Burgos és molt més complicat, perquè cal salvar un aqüeducte, mentre que aquí l’estació de tren està a uns centenars de metres i tot és pla”, apunta.

El comentari ve al cas perquè tot just passem per la zona de càrrega on, a més d’espai per a camions, també hi ha una reserva d’espai perquè allí mateix hi arribe un ramal ferroviari, des de l’estació de Tortosa-l’Aldea. Alcem la mirada i la veiem uns centenars de metres més enllà, i no podem evitar pesar ‘qui s’ocuparà que esta connexió ferroviària siga una realitat com més aviat millor?’ I és que Kronospan està disposada i preparada per a doblar la inversió i arribar així als 400 milions d’euros, als quatre-cents llocs de treball, i als dos mil d’indirectes. Un apunt: durant el pic de la construcció de l’obra, el passat més d’agost, hi havia 700 persones treballant.

Foto: Canal TE

ocupació En espera del que puga anar passant als despatxos, Kronospan continua recollint currículums de tota classe de perfils. Com a sistema principal fa servir una pàgina a LinkedIn, en la qual qualsevol persona es pot inscriure. Però també hi ha una caseta presencial a peu d’obra on es poden portar els currículums, amb la garantia que tots seran atesos i rebran resposta. “Rebem una quinzena de currículums diaris i continuem oberts a més contractacions”, explica el directiu.

Durant el recorregut observem que ja hi ha força empreses proveïdores ebrenques. “Creiem que la nostra presència serà molt enriquidora per a esta zona, perquè ara et trobes els bars i restaurants de l’Aldea completament plens, com s’omplen cases i habitatges buits arreu dels pobles dels voltants, o bé ens dirigim a fer compres a tota mena de comerços i empreses de Tortosa per qualsevol mena de necessitat”, comenta Garcia. Acabem la visita on hi ha les portes d’accés i un centre mèdic, on una infermera fa guàrdia de forma permanent. “Fins ara no hem de lamentar cap accident greu”, conclou satisfet Pedro Garcia.

L’entrevista va ser un dels plats forts del programa El Mirador, de Canal TE, que es va emetre el passat dimecres, dia 11, a les 22 h, i que es pot recuperar a la carta. En el programa es va parlar a fons de la nova implantació industrial amb l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, i el director general de Kronospan, Javier Malcicior.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

2 + 1 =

Últimes notícies