El sector de l’hostaleria i el turisme, que l’any 2019 va suposar el 15% del Producte Interior Brut (PIB) del país, s’ha vist afectat de manera negativa per la crisis sanitària del coronavirus. Des del passat 1 de juliol, les fronteres exteriors de la Unió Europa estan reobertes a quinze països considerats “segurs”. Tot i així, els desplaçaments fora d’Espanya s’han reduït un 23,9% a causa de les restriccions de mobilitat i la incertesa de les quarantenes obligatòries imposades per altres països a viatgers procedents de zones de risc, mentre que els viatges nacionals han disminuït un 11%.
Durant aquests mesos, moltes persones s’han replantejat les seves prioritats personals, donant major importància a les emocions i a retrobar-se amb allò que els fa feliços. En aquest sentit, la recuperació econòmica implica adaptar-se a aquest canvi de prioritats i a la necessitat de fomentar el turisme local i també l’enoturisme de proximitat.
Moure’s pel territori català i gaudir del paisatge, dels vins i de la gastronomia és senzill gràcies a la gran varietat de vinyes i cellers que hi ha arreu del territori. Entrant en el detall de les DO situades a la província de Barcelona, com seria el cas de la DO Alella, la DO Pla de Bages, la DO Penedès i la DO Catalunya, es pot visitar el Monestir de Sant Jeroni de la Murtra, considerat Bé Cultural d’Interès Nacional; realitzar la Ruta de les Tines, un senzill recorregut que permet descobrir les construccions de fa 150 anys; i conèixer Les Cases de Matamargó.
També es poden fer petits itineraris, com el Camí Paisatgístic des del nucli de Sant Fruitós al Monestir de Sant Benet; i la Ruta Miravinya, que dona a conèixer els diferents paisatges del Penedès a través de 5 miradors amb una arquitectura singular: La Cidera, El Circell, la Bardera, el Balcó i Sant Pau. Els visitants més exploradors, poden aventurar-se per camins de muntanya fins a arribar a pics com el Puig de l’Àliga o el Montmell, entre altres.
Entrant a la província de Tarragona, podrem gaudir del patrimoni que engloben la DOQ Priorat, DO Montsant, DO Terra Alta, DO Conca de Barberà, DO Catalunya i DO Tarragona. Es pot optar per fer rutes diverses, com la del modernisme de Reus a les platges de la Costa Daurada, passant pel Castell d’Escornalbou i l’Ermita de Puigcerver, fins a pobles com a Siurana o Prades. En segon lloc, de la Tàrraco Romana als cellers modernistes, visitant també el Monestir de les Santes Creus i el Santuari de Montserrat. Per últim, es pot fer la ruta per la Ribera d’Ebre, que inclou la Reserva Natural de Sebes o el Castell de Miravet.
Si ens desplacem a la província de Lleida, trobarem la DO Costers del Segre i la DO Catalunya, una zona amb característiques geològiques i climatològiques canviants. El nexe d’unió és el riu Segre, entre el Pirineu i l’Ebre. Els visitants podran conèixer la Seu Vella, catedral del segle XVIII ubicada a Lleida, o el Parc Nacional d’Aigüestortes. També podran visitar el Castell de Gardeny, els Aiguamolls de Rufea, el Castell de Saida, el Monestir de Vallbona de les Monges i el Santuari de la Mare de Déu del Salgar, entre altres.
La ruta acaba a la província de Girona, amb la DO Empordà i la DO Catalunya, on es pot gaudir d’una extensa oferta enoturística amb una experiència inoblidable a la Costa Brava. La Ruta del Vi DO Empordà t’endinsa en una tradició molt arrelada a aquesta terra, que es remunta a temps dels romans. No es pot deixar de visitar el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. Durant el recorregut es poden visitar les ruïnes d’Empúries, on va començar la història del vi de la zona.