Els estudiants d’Educació Infantil de la Universitat Rovira i Virgili han creat una pàgina web amb més de 100 activitats perquè els xiquets i xiquetes puguen seguir aprenent lúdicament durant el confinament. ‘La canalla es queda a casa’ és el nom d’esta plataforma creada per una setantena d’alumnes de segon d’este grau de la universitat, que inclou més d’un centenar d’eines i recursos propis i gratuïts.
“La universitat va demanar al professorat que redissenyés la seua docència de forma virtual, fet que em va portar a plantejar este projecte, on demano a les alumnes que exercisquen de docents com si es tractés d’un context real”, explica Manel Leor, professor del Grau d’Educació Infantil de la URV i director del projecte. Ell mateix és pare de dos infants, de 2 a 6 anys, i admet que “a les famílies se’ns esgoten les idees”, així com afegeix que “s’està arribant a situacions insostenibles a moltes llars”. I és que cal recordar que els nens són els que més temps porten confinats a casa, perquè a diferència d’alguns adults que poden sortir per anar a treballar, si formen part dels serveis essencials, per anar a comprar productes bàsics o simplement traure a passejar els gossos, els xiquets i xiquetes estan a casa des del primer dia de confinament.
Anna Lluís és una estudiant tortosina implicada en el projecte que detalla que quan van començar el quadrimestre, tot i que ja hi havia casos diagnosticats a la Xina, no van pensar que es podrien veure afectats per la mateixa situació. Davant això, l’estudiant manifesta que “esta crisi ha suposat canviar el model de societat, la forma de pensar i també la d’ensenyar”, tres ítems que determina de gran rellevància per als docents. “Per a nosaltres, que ens estem preparant per a ensenyar els més petits estos continguts són molt importants”, indica Lluís.
L’edició i la posada a punt de tots els continguts d’este projecte en les últimes setmanes han estat liderades per Paula Bonillo, Marta Maduell i la mateixa Anna Lluís, que descriuen que “crear una web, generar continguts i pensar propostes és el nostre nou dia a dia”. Les estudiants creuen que este projecte els proporciona una doble oportunitat: d’una banda, aprendre una forma d’ensenyar diferent per als infants del territori, i de l’altra banda, aprendre, divertir-se de valent i passar millor estos dies de confinament.
Contes, jocs, consells, hàbits, recursos, activitats matemàtiques, música, propostes de cinema i activitats per afavorir la mobilitat o un espai dedicat al llenguatge de signes són algunes de les propostes que la setantena d’alumnes de la URV s’han encarregat de pensar i treballar. La pàgina web ha registrat més de 5.000 visites durant les primeres 48 hores. Manel Leor afirma estar “molt satisfet del treball dels meus alumnes, que posen tota la dedicació possible” i conclou que per a ell “ja són docents al servei de la comunitat”.