RIBERA D’EBRE // El projecte per a construir la central hidràulica reversible de Riba-roja d’Ebre seguix endavant. El calendari amb què treballen els promotors, segons ha avançat TV3, seria que comencés a produir energia de cara al 2026, i que puga estar a ple rendiment a finals d’esta dècada. Podria generar uns 3.000 megawatts, la mateixa energia que els tres reactors nuclears catalans i, durant la seua construcció, es crearien uns 5.000 llocs de treball.
La construcció generaria uns 5.000 nous llocs de treball
La central hidràulica reversible consistiria en la construcció de tres grans basses d’aigua -que ocuparien unes 1.300 hectàrees- en cotes diferents i possibilitarien així la generació d’energia en funció de la demanda a través d’un circuit tancat. Durant les hores amb menys demanda -normalment durant la nit- i, aprofitant que el cost és inferior, es bombejaria l’aigua des de la bassa inferior cap a un nivell superior.
En els moments amb més demanda elèctrica, esta aigua s’alliberaria per a poder generar energia per al consum. “Seria la central hidràulica reversible més gran del món”, ha assegurat Rafa Sánchez, en declaracions a TV3. El programa Sense Ficció dedica este dimarts un documental al projecte de construcció de la central hidràulica reversible, titulat Kilowatts d’aigua. El negoci del segle. El programa es podrà veure este dimarts -dia 25- a partir de les 22.05 h.
En els últims mesos, s’ha modificat el projecte. Les 1.300 hectàrees que ocuparà s’han traslladat a un nou espai, més allunyat del nucli urbà de Riba-roja d’Ebre i que no afectaria espais protegits. A més, es planteja que la superfície d’aigua incloga també un parc fotovoltaic flotant.
L’any passat, el Parlament europeu va declarar el projecte com a prioritari, i obre la porta així que puga rebre finançament comunitari. El gran cost de la infraestructura -d’uns 2.600 milions d’euros- és el principal escull per a la seua construcció, que generaria uns 5000 llocs de faena durant uns sis anys.
El projecte requerix una inversió de 2.600 milions d’euros
Els defensors del projecte asseguren que pot ser una alternativa al tancament de les centrals nuclears, tant en generació d’energia -que passaria a ser de font renovable-, com també en creació de llocs de faena. En declaracions a TV3, els promotors del projecte han assegurat que la construcció d’esta gran infraestructura ha de comportar també compensacions per als veïns del territori, amb aportacions com noves superfícies de regadiu a la Terra Alta o també la bonificació del cost de l’enllumenat públic als municipis ebrencs.
L’Ajuntament de Riba-roja d’Ebre ja fa anys que dona suport al projecte i, segons TV3, la Fatarella -l’altre terme afectat- també hi ha donat el vistiplau. A més, el Ministeri també veuria amb bons ulls la construcció de la presa com una forma de crear energia verda a gran escala, i, per tant, es podria prescindir dels reactors nuclears o de fonts d’energia que contribuïxen al canvi climàtic.