HomeMedi AmbientLa CHE podria revisar a la baixa el cabal mínim ecològic del...

La CHE podria revisar a la baixa el cabal mínim ecològic del riu Ebre per la situació de sequera

La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) revisarà temporalment a la baixa el cabal mínim ecològic de l’Ebre, que per llei és de 80m3/segon.

La proposta s’ha de plantejar a la comissió de desembassament d’este divendres, davant la situació hidrològica a la conca de l’Ebre, amb les reserves d’aigua sota mínims i un any hidrològic especialment sec. La situació de sequera i de manca de pluges ha afectat les reserves d’aigua als pantans, que es troben sota mínims, a menys d’un 35 % de la seua capacitat total, molt per sota del que és habitual per l’època. A més, el riu Ebre ha tancat el passat mes d’octubre un any hidrològic especialment sec, amb un cabal anual de només 6.300 hm3, molt per sota de la mitjana dels darrers vint anys, que és de 8.800.

La cap del servei del sistema automàtic d’informació hidrològica de la CHE, Ester Ruiz Duran, va explicar en declaracions a l’Al Dia Terres de l’Ebre, que malgrat que ha estat un any especialment sec per a l’Ebre i que la pluviometria ha estat un 13 % menor del que és habitual a la conca, fins ara s’ha pogut mantenir el cabal mínim de 80 m3 segon al tram final de l’Ebre.

No considera que la situació siga crítica i remarca que hi ha marge perquè millore -sempre que ploga-, perquè encara no ha de començar la campanya de reg, però sí que reconeix que el moment és extraordinari i que es plantejarà una revisió a la baixa dels cabals que s’estan dixant anar de Mequinença i Riba-roja per a mantenir els nivells dels embassaments. Mequinença es trobava este dijous a un 20 % de la seua capacitat, segons les dades de SIAE Ebre.

El que farà la comissió és fer els números per a veure fins a quin punt es pot reduir el cabal ecològic. “La normativa fixa uns cabals, però es poden adaptar si les aportacions del tram inferior sense regulació estan per sota. S’estan fent els números per a veure si és possible ajustar el cabal ecològic i reduir la sortida d’aigua dels embassaments”, va manifestar Ruiz.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

5 + 2 =

Últimes notícies