HomeMedi AmbientLa Federació de Pesca demana canviar la llei per a evitar sacrificar...

La Federació de Pesca demana canviar la llei per a evitar sacrificar captures d’espècies invasores

La Federació Catalana de Pesca ha demanat a la Generalitat que canvie la legislació que obliga a sacrificar les captures d’espècies invasores. La normativa vigent no coincidix amb la d’altres comunitats, com l’Aragó, on es permet la pesca sense mort. En el marc del campionat d’Espanya de Pesca celebrat al pantà de Riba-roja d’Ebre, el president de l’entitat, Albert Vidal, va criticar que Catalunya siga “l’única” que obligue a matar estos animals, mentre que la resta de l’Estat espanyol “no està per esta faena”.

Tots els peixos d’espècies exòtiques invasores que es pesquen a Catalunya s’han de sacrificar en el moment de la captura, i en cap cas es poden mantenir vius en sacs de retenció. Així ho especifica la resolució d’Acció Climàtica que regula la pesca a les aigües continentals durant la temporada 2022. La norma enumera una vintena d’espècies considerades al·lòctones, entre les quals es troben les perques, els silurs, els rutils o les carpes. Un cop morts, els peixos es poden dipositar en deixalleries o en punts nets com a residu orgànic.

Es tracta d’una normativa que s’aplica també als esdeveniments esportius, com és el cas del campionat d’Espanya de Pesca en aigua dolça que s’ha fet al pantà de Riba-roja d’Ebre i que es va acabar dissabte. Una trentena de participants d’arreu de l’Estat espanyol es van acostar fins la riba catalana de l’embassament, on la pesca sense mort d’animals exòtics no està permesa. D’esta manera, en cas de pescar algun peix no autòcton, els pescadors no poden mantenir-lo viu ni tornar-lo al medi natural.

En canvi, a l’altra banda de l’embassament, a la zona aragonesa, els pescadors no estan obligats a sacrificar estos exemplars. El president de la Federació Catalana de Pesca Esportiva i Càsting, Albert Vidal, ha criticat esta “contradicció” entre legislacions, i ha instat la Generalitat a modificar-la. “A l’Aragó donen un valor econòmic a la pesca que a Catalunya no es té en compte”, ha comparat Vidal. En este context, la federació no descarta traslladar futurs campionats lluny de Catalunya per a evitar esta problemàtica.

Segons el president de l’entitat, eliminar els peixos invasors, tal com marca la normativa catalana vigent, “vulneraria altres lleis”, com la de benestar animal o la de gestió de residus. Vidal ha defensat que és competència de les administracions fer-se càrrec d’esta tasca, i s’ha emparat en la Constitució espanyola per a desvincular la decisió dels pescadors de no complir la norma. “El ciutadà no ha de matar res si no és per la seua pròpia voluntat, i no hi ha cap Govern que puga obligar-lo a matar un peix, un conill, un gat o qualsevol altre animal”, ha assegurat.

Per la seua banda, el president de la societat de pesca de Riba-roja d’Ebre, Lluís Tena, defensa també que la Generalitat “ha de fer un canvi” en la legislació vigent i permetre la pesca sense mort als rius catalans. Tena assegura que “hi ha espècies que es consideren exòtiques i invasores, com la carpa, però que ja porten segles al riu” i estan totalment esteses i integrades a l’ecosistema. “No podem fer res per a erradicar-la. Sacrificar les captures és un absurd”, assegura.

Per la seua banda, l’alcalde de Riba-roja d’Ebre, Antonio Suárez, assegura que la pesca és un actiu econòmic important al municipi, que en els últims anys, a més, s’ha desestacionalitzat i cada vegada rep més visitants, sobretot d’indrets com Alemanya, Àustria i el Regne Unit. “Creiem que no és necessari sacrificar. La pesca sense mort es practica des de fa molt de temps a l’Ebre, i pot ser un incentiu per a més pecadors si es fa tot més fàcil i, les jornades de pesca, més agraïdes”, destaca Suárez.

Per la seua banda, Tena ha destacat que la llei també diu “que les espècies sacrificades no es poden tornar al riu, però tampoc es poden transportar”, llavors s’han de dipositar en contenidors habilitats, de matèria orgànica, prop del riu. “Estos contenidors molts cops no hi són, i ens hem trobat algunes petites acumulacions de peixos morts a la vora del riu: brutícia i mala olor perquè no es facilita l’activitat de la pesca”, lamenta.

Per això, el president de l’associació de pesca de Riba-roja d’Ebre demana “una llei com l’espanyola, que permeta pescar i tornar les captures al riu sense problema”. Lluís Tena també desmentix que a Riba-roja d’Ebre s’hagen produït més de quaranta sancions durant el darrer cap de setmana. “Són dades de la zona de veda, que inclouen més de 20 km de riu. No és correcte dir que ha estat només a Riba-roja. És un fet que cal aclarir perquè dient això només es crea alarmisme i es fa una crida que no vinguen més pescadors a la zona”, assegura.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 35 = 45

Últimes notícies