La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) treballa en una reducció mitjana del 12,5 % en les dotacions de regadiu dels grans sistemes de la conca. Esta retallada inclou també les concessions dels canals del tram inferior de l’Ebre. L’organisme de conca, en el marc dels treballs del quart cicle de planificació del Pla Hidrològic de l’Ebre (PHE) per al període 2028-2033, vol actualitzar les dotacions d’aigua per a millorar l’eficiència energètica i optimitzar l’ús dels recursos hídrics seguint les directrius de les polítiques europees. La Federació de Regants de la conca de l’Ebre (FEREBRO) rebutja qualsevol reducció en les dotacions.
Al setembre, l’Oficina de Planificació Hidrològica de la CHE va presentar l’estudi de revisió de les dotacions de reg per al quart cicle del Pla Hidrològic de l’Ebre. Este informe, elaborat conjuntament amb Heymo Enginyeria, oferix els primers resultats basats en dades actualitzades sobre cultius, metodologies de càlcul d’evapotranspiració, inventaris i meteorologia, entre altres factors.
L’estudi planteja una reducció del 12,5 % en les dotacions de reg a la conca de l’Ebre i es basa principalment en la modernització dels sistemes de reg. La CHE destaca que el percentatge de superfície de reg tecnificada ha passat del 35 % el 2004 al 58 % el 2022, un augment del 23 % en 18 anys que “evidencia la necessitat d’adaptar les dotacions de reg a la nova realitat”.
Pel que fa als canals de reg de l’esquerra i la dreta de l’Ebre, la reducció proposada seria del 12,9 % i 12,6 %, respectivament. Segons l’informe, al qual ha tingut accés l’ACN, se preveu una dotació de 17.675 m³/any al canal dret i 17.608 m³/any al canal esquerre. Actualment, estes dotacions són de 20.213 m³/any, però la dotació mitjana real subministrada entre els anys 2016 i 2021 ha sigut molt superior: 39.867 m³/any al canal dret i 40.058 m³/any al canal esquerre.
Segons el cadastre de 2019, la superfície regada ha sigut de 13.091 hectàrees a l’hemidelta dret i 9.603 hectàrees a l’hemidelta esquerre, tot i que no es disposa de dades sobre l’eficiència global del sistema. El volum d’aigua proposat a la presa del canal, tenint en compte la dotació bruta i la superfície regada, seria de 231,4 hectòmetres cúbics anuals a la dreta i 169,1 hm³/any a l’esquerra.
Este dimarts passat, la junta de FEREBRO es va reunir amb els responsables de l’Oficina de Planificació Hidrològica de l’Ebre per a debatre l’estudi. La junta, formada per membres d’Aragó, Catalunya, La Rioja, Navarra, i representants dels canals Segarra-Garrigues i de Navarra, se va mostrar contrària a la reducció de les dotacions. L’entitat considera que la proposta no està tècnicament justificada i respon a una decisió política imposada per la Unió Europea i el Ministeri per a la Transició Ecològica.