L’oli d’oliva del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre és el segon producte que més se ven als Estats Units, per darrere del peix fresc o refrigerat, però alguns dels principals empresaris no estan especialment preocupats pels efectes dels aranzels imposats pel Govern Trump. “No preveiem una davallada de les vendes ni una afectació estructural”, sosté Sisco Faiges, cap d’exportació d’Olis Faiges, una empresa que exporta anualment entre 3.000 i 4.000 tones d’oli, un 80 % de les quals d’oli d’oliva, als Estats Units, amb una facturació d’entre 15 i 20 milions d’euros anuals, segons els preus.
Faiges admet que “pot haver-hi una baixada de consum com a resposta a un increment del preu degut als aranzels, però nosaltres veníem l’any passat l’oli a un preu alt de 8 euros el litre, per la baixada de la producció, i l’oli es va continuar venent i Estats Units va ser un dels països que va lidiar millor amb la inflació general”. L’empresari tortosí explica que si ara l’oli està baixant de preu i està entre 4 i 5 euros el litre i se li apliquen unes tarifes [aranzels] que poden incrementar el preu al voltant d’un euro, el preu resultant encara serà inferior al de l’any passat.
“L’aranzel o la sobretarifa la paga l’importador, que la carregarà al preu de venda o de distribució i, per tant, el sobrecost ho assumirà finalment el consumidor final dels Estats Units”, detalla Faiges, que interpreta els nous aranzels com “un IVA encobert per als nord-americans; uns diners que aniran a parar a les arques de l’Estat per a programes d’armament o el que consideren”. Personalment, opina que “no serà una política efectiva de reindustrialització del país, perquè el problema dels Estats Units és l’alt cost de la mà d’obra. Per moltes tarifes que hi posen, continuarà resultant més econòmic importar”, vaticina.
Tampoc creu que l’Ebre o l’Estat espanyol haja de patir un especial impacte perquè “tots els països productors d’oli tindran aranzels pareguts, per tant, tots jugarem amb armes similars”. No afecta només a Europa, sinó també a països com Tunísia, un gran exportador d’oli d’oliva.
Per a Faiges, el principal impacte, més enllà d’una possible baixada del consum, serà la renegociació d’acords comercials que ja estaven tancats: “S’hauran de reajustar contractes i això implica una faena comercial molt gran i molt ingrata. Els importadors d’allà no voldran variar les condicions, però nosaltres no tenim la culpa que tinguen el president que han posat”.