HomePolíticaLa Generalitat destinarà 24 milions d’euros anuals a diversificar l’economia de les...

La Generalitat destinarà 24 milions d’euros anuals a diversificar l’economia de les àrees nuclears

La Ribera d’Ebre planifica ja el seu futur sense centrals nuclears. La Generalitat destinarà 24 milions d’euros anuals per a pal·liar el sotrac econòmic que suposarà la pèrdua d’un miler de treballadors a la comarca a partir de 2030, que està previst que comence el desmantellament de les centrals nuclears d’Ascó. Este nou fons de transició per a les zones nuclears incentivarà la creació de noves empreses i la implantació d’altres indústries a la zona amb l’objectiu d’estimular l’activitat econòmica a la zona i garantir la continuïtat de la població després del tancament de les centrals.

El fons nuclear es nodrirà cada any de l’impost català sobre activitats que tenen afectacions sobre el medi ambient. D’este impost, es destinarà un 20% de les recaptacions provinents de l’energia nuclear a impulsar polítiques de reactivació econòmica a les dos àrees nuclears del país, que en els propers deu anys perdran gran part dels treballadors quan inicien el procés de desmantellament. Es calcula que seran uns 24 milions d’euros cada any, que es repartiran entre l’entorn d’Ascó de Vandellòs, però la major part dels quals aniran cap a la Ribera d’Ebre, ja que és on s’ubiquen dos dels tres reactors nuclears de Catalunya, i també és la zona que presenta més dependència econòmica de la indústria nuclear.

El principal artífex d’este nou fons de transició nuclear és el diputat ebrenc d’ERC, Lluís Salvadó, que en els darrers anys va idear també dos altres fórmules impositives a l’activitat nuclear, però que van acabar sent anul·lades pel Tribunal Constitucional. Este nou impost, que va ser creat mitjançant la Llei 5/2020 sobre les activitats que incidixen en el medi ambient, ha superat ja els recursos de constitucionalitat i ha recaptat les anualitats del 2020 i 2021 sobre les activitats amb incidència sobre el medi ambient. Ara, el nou projecte de llei de mesures fiscals, que acompanya el pressupost de 2022 preveu la modificació de l’apartat 4 de l’article 8 de la llei.

En este apartat, s’hi inclou que “el 20% dels ingressos relacionats amb les activitats de producció, emmagatzematge i transformació d’energia elèctrica d’origen nuclear s’han de destinar a nodrir un fons per a finançar actuacions de desenvolupament socioeconòmic i de transició energètica justa de les zones afectades per l’impacte ambiental de la producció d’energia nuclear”. El fons està adscrit al Departament d’Empresa i Treball, i es regularà a través d’un reglament que inclourà la participació d’agents econòmics i administracions del territori, com ajuntaments i consells comarcals, a l’hora d’establir les prioritats en els projectes d’inversió.

La primera anualitat dels fons estarà disponible ja a principis d’any. El diputat republicà Lluís Salvadó assegura que “a 1 de gener de 2023 el fons nuclear disposarà de 24 milions d’euros per a tirar endavant projectes de caràcter econòmic per a tirar endavant noves activitats a les dos comarques on hi ha situades les centrals, la Ribera d’Ebre i el Baix Camp, però també a les comarques veïnes del Baix Ebre, la Terra Alta i el Priorat”.

El delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó, ha destacat que la nova llei que acompanya els pressupostos del 2022 permetrà “preparar el territori i treballar per a reduir l’impacte socioeconòmic del tancament de les centrals nuclears”, que era un dels objectius de legislatura que s’han marcat els republicans a les Terres de l’Ebre. On més satisfacció ha generat l’anunci d’este nou fons ha estat, lògicament, a la Ribera d’Ebre. La presidenta del Consell Comarcal i alcaldessa de Vinebre, Gemma Carim, ha destacat que “les centrals nuclears tenen un impacte molt gran en l’economia de la Ribera d’Ebre, i són l’aportació més gran en llocs de treball. Per tant, si tanquessen sense fer res, s’acabaria de despoblar la comarca” i també la seua àrea d’influència. Carim ha destacat que “estos diners no han de servir per a pagar actuacions d’altres administracions, sinó que han de reactivar les àrees de les centrals i revertir-ne el despoblament”.

El Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre acaba d’aprovar el nou Pla de reactivació econòmica, que identifica les línies principals que hauria de tenir la comarca d’acord amb diferents estudis, amb desenes d’entrevistes a empreses, estudiosos i diferents col·lectius de la comarca. A banda d’això, la comarca també està instal·lant la nova àrea 5G al polígon industrial del Molló, la primera en una zona rural de tot el país, i també està duent a terme polítiques d’impuls al sector turístic i agroalimentari de la comarca.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 12 = 20

Últimes notícies