HomeSocietatLa Generalitat retorna les restes del soldat Josep Aubeso a la seua...

La Generalitat retorna les restes del soldat Josep Aubeso a la seua família

Les reses del soldat Josep Aubeso ja s’han retornat a la seua família. En un acte solemne al cementiri de Montjuïc, el dissabte dia 7 de maig, la consellera de Justícia de la Generalitat, Lourdes Ciuró, va lliurar-ne les restes a la seua filla, Carme Aubeso, i al seu net.

És el segon soldat que s’ha pogut identificar arran de l’exhumació a la fossa del Mas de Santa Magdalena, a Móra d’Ebre, després que al mes de març es lliuressen també les restes de l’excombatent Andreu Flores.

El nom de Josep Aubeso figurava a la llibreta del doctor Miquel Gras Artero, el capità metge de l’exèrcit de la República que va atendre els ferits en nombrosos hospitals de campanya al front de l’Ebre. En un document escrit, el doctor Gras registrava el nom dels soldats que arribaven als hospitals i les cures que se’ls aplicaven, i també si acabaven sent evacuats o morien a l’hospital.

En el cas de Josep Aubeso, este va arribar a l’hospital del Mas de Santa Magdalena malferit. Segons les anotacions de la llibreta del doctor Gras, va patir una explosió que li va provocar ferides greus a les cames, en què es va practicar un desbridament i una transfusió de sang d’urgència. Aubeso va acabar morint el dia 21 d’agost de 1938 al mas de Santa Magdalena, sobre les 16 h. Això feia pensar que les seues restes podien estar enterrades en algun indret proper al mas.

Al 2005, la filla de Josep Aubeso, Carme, va lliurar una resta genètica al banc dels desapareguts de la Guerra Civil a Catalunya amb l’esperança de trobar les restes del seu pare. Quinze anys més tard, al desembre de 2020, el Departament de Justícia de la Generalitat va localitzar la fossa de Santa Magdalena i va exhumar les restes de 177 individus. Després de creuar les dades d’ADN dels familiars que busquen algun desaparegut i les restes òssies de Santa Magdalena s’ha pogut determinar que un dels cossos recuperats coincidix genèticament amb Carme Aubeso i, per tant, és el de Josep Aubeso.

El cementiri de Montjuïc va acollir el passat dissabte el lliurament de les restes a la família, que van decidir sepultar-les en un nínxol i així tancar el dol. Roger Roig, net de Josep Aubeso, va assegurat a l’ACN que la seua mare ha protagonitzat “una història de tenacitat”, que ha acabat amb el retorn de les restes del seu pare. “La meua iaia em deia que el meu iaio va morir a l’Ebre i que va quedar a trossets. Dir això era una manera d’oblidar, de passar pàgina. Però ara estem aquí, 84 anys després, amb la voluntat de no passar pàgina i de trencar el silenci”, va destacar.

Per la seua banda, la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, va subratllar que “el Pla de fosses és fonamental per a la reparació del dolor i perquè les famílies puguen tancar el dol” i, en este sentit està previst que la Conselleria anuncie properament la continuïtat del Pla i les obertures previstes fins a 2025.

Les restes de Josep Aubeso són les segones de la fossa de Santa Magdalena que s’entreguen. Les primeres van ser les del soldat Andreu Flores i Flores, que es van lliurar el 27 de març a Arenys de Munt.

Properament també està previst que la nova Llei de memòria històrica comence la seua tramitació al Parlament de Catalunya i incloga nous articles al voltant de l’exaltació del feixisme a la via pública.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

1 + 3 =

Últimes notícies