HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catLa incapacitat de lideratge del govern de Roigé

La incapacitat de lideratge del govern de Roigé

Tortosa ha començat el 2022 amb els comptes municipals prorrogats. Els pressupostos de les administracions públiques entren en vigor l’1 de gener de cada any i perquè això sigui possible s’han d’aprovar amb suficient antelació, ja que prèviament s’han d’exposar públicament. En aquest sentit, quan el 30 de desembre l’alcaldessa de Tortosa va convocar el ple de pressupost ja anàvem tard, com és habitual en les gestions del govern Roigé. Però no només va convocar el ple tard, sinó que ho va fer sense cap suport per part de l’oposició i, òbviament, se li va tombar el pressupost.

Enguany, el Govern municipal ha decidit presentar el pressupost per a l’exercici 2022, després que l’any passat, contravenint les més elementals regles de transparència en la governança, no el van elaborar. Així, el 2021 el govern de la ciutat no va voler retre comptes amb els veïns i veïnes de Tortosa de la gestió dels diners públics i va prorrogar els comptes del 2019, ja que el 2020 tampoc es van aprovar.

Els mateixos comptes que ara s’han tornat a prorrogar i que per evitar-ho l’alcaldessa hauria d’haver convocat el ple no més enllà dels primers deu dies del mes de desembre.
Les setmanes prèvies al ple vam assistir a una escenificació per part de l’alcaldessa dels esforços negociadors del Govern local, però va ser una pantomima de cara a l’opinió pública. Va haver-hi reunions, sí, però sense la més mínima voluntat de negociar.

L’alcaldessa planteja les negociacions com una adhesió a les seues propostes. No admet canvis substancials en els criteris d’inversió i despesa com plantejàvem des d’Esquerra Republicana, per tal d’endreçar en positiu la política curtterminista d’obra pública que està duent a terme. No sap negociar, sinó que passa el corró sense haver pres consciència encara que governa en minoria. Confon la negociació amb la imposició; no busca convèncer, sinó vèncer, i desatén una de les obligacions com a líder del govern: fomentar els consensos. I el resultat tots el coneixem, un altre any el pressupost tombat.

És la primera vegada, almenys des de la restauració de la democràcia, que un alcalde de Tortosa és incapaç de teixir aliances amb un nombre suficient de regidors del ple per assolir majories. El govern Roigé és l’únic que no ha aconseguit aprovar cap pressupost.

La situació de bloqueig en què es troba l’Ajuntament és responsabilitat exclusiva del govern municipal. Si no tenen capacitat per liderar el municipi, tampoc poden liderar el territori, tot i que com a capital de les Terres de l’Ebre ens pertoca.

I aquesta incapacitat per teixir aliances la va voler suplir amb un altre cop de força: la presentació d’una qüestió de confiança, plantejada el 5 de gener, només dos dies hàbils després d’haver perdut la votació al ple; sense cap nova negociació i sense l’habilitat de proposar alguna modificació que facilités algun canvi de criteri. La senyora Roigé va exhibir una altra vegada la seua incapacitat de lideratge, i òbviament ningú li va fer confiança.
Perduda la qüestió de confiança, s’obre la possibilitat d’un canvi de govern a partir d’una moció de censura, una opció que tenim en tot moment si ho proposen almenys onze regidors.

Davant aquesta manca de transparència en la governança que hem denunciat i aquesta manca de lideratge, una part important de la ciutadania ens demanava que fem una moció censura i un canvi de govern.

La decisió que hem pres des d’Esquerra Tortosa no ha estat fàcil, el cor ens demana el canvi, però reflexionant-ho ens adonem que la composició política i aritmètica del ple ens impossibilita configurar una alternativa prou sòlida per governar en positiu.

Hem analitzat totes les possibilitats, i el canvi només és viable amb la complicitat del PSC, que no està disposat a trencar el pacte que va subscriure fa dos anys amb Junts per Tortosa.

Els grups que ara som a l’oposició, si bé podríem sumar els onze vots imprescindibles per tirar endavant la moció de censura, no sumem prou per articular una majoria que ens permeti governar amb solvència.

Ni la CUP ni Ciutadans volen entrar al govern, sense perjudici, a més que ERC no participaria en un govern amb Ciutadans. Els membres de l’hipotètic futur govern quedarien reduïts a nou, cinc regidors de Movem i quatre d’ERC. Cal recordar que la majoria absoluta del ple és d’onze regidors. El govern Roigé, al qual tots qualifiquem de feble, té deu regidors, un més que l’hipotètic govern de MOVEM i ERC. És per això que Roigé, amb l’abstenció de Ciutadans, ha governat aquests anys.

A l’hipotètic govern de Movem i ERC, per tal de tirar endavant les seues propostes de govern li caldria sempre el vot favorable de Ciutadans i de la CUP. Per l’experiència d’aquest mandat, sabem que aquestes dues forces polítiques, mai, o gairebé mai, voten en el mateix sentit; de fet la CUP esgrimeix que ho fa perquè no vol blanquejar Ciutadans.

No és possible aritmèticament tenir una majoria estable per governar. No estaríem al davant d’una veritable moció de censura, sinó d’un simple ball de cadires. Podem tenir majoria per derrotar el govern de Roigé, però no sumem prou vots per governar amb estabilitat. Substituir el govern de Junts per Tortosa i el PSC de deu regidors per un de Movem i ERC de nou regidors no ens permet crear un govern fort. Suposaria mantenir Tortosa en la desgovernança, i per coherència amb els nostres valors no hi contribuirem.
Continuarem treballant per Tortosa, controlant la gestió dels diners públics com fins ara, i combatent des de l’oposició les decisions erràtiques del Govern municipal, i, per descomptat, treballant perquè el resultat de les pròximes eleccions permeti un canvi de lideratge a la ciutat, per fer un govern solvent i dur a terme els canvis en positiu que Tortosa necessita.

Xavier Faura
Xavier Faura
portaveu del grup municipal d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 46 = 49

Últimes notícies

-->